НОВИНИ

Страхотен Григор обърна Алкарас за най-голямата си победа през сезона

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:54, 11.10.2023
11825
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
страхотен григор обърна алкарас голямата победа сезона
Слушай новината

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа една от най-престижните победи в своята кариера и безспорно най-значимата за този сезон, след като надигра в три сета световния №2 Карлос Алкарас в осминафиналите на турнира от сериите АТР Мастърс 1000 в Шанхай.

Впечатляващото при успеха на Димитров бе, че той дойде след пълен обрат срещу действащия шампион от Уимбълдън за крайното 5:7, 6:2, 6:4.

По този начин Гришо записа първа победа срещу играч от топ 3 за пръв път от 2021-а година насам, когато той срази отново след обрат Даниил Медведев на Мастърса в Индиън Уелс, когато руснакът също беше втора ракета в света.

Двубоят започна трудно за Димитров, който още в откриващия гейм трябваше да отразява две точки за пробив, но с два хубави сервиса се измъкна от неприятната ситуация. Постепенно първата ни ракета стабилизира играта си и именно той нанесе първия удар в сета, пробивайки за аванс от 3:2. В следващите минути началният удар на българина функционираше перфектно и това позволи на Григор да сервира за частта при 5:4. За съжаление, в този момент световният №2 повиши нивото си на игра и успя да върне пробива, изравнявайки за 5:5. Младият испанец използва натрупания импулс, за да вземе и подаването си, повеждайки с 6:5, а в следващия гейм стигна и до два сетбола на сервис на българина. Гришо отрази първия с чудесен форхенд по обратния диагонал, но при втория прати топката в аут и така първата част отиде на сметката на Алкарас.

Въпреки този неприятен развой втората част започна позитивно за най-добрия български тенисист, който поведе с пробив и го затвърди за преднина от 2:0. Димитров продължи да играе на много високо ниво и в следващите геймовете, като печелеше комфортно своите подавания, а при 4:2 издебна удобен момент за втори път в сета да пробие подаването на своя съперник и така да поведе с 5:2. Сервирайки за сета, Григор отново не срещна трудности и след 6:2 в своя полза, изпрати мача в трета решителна част.

Последният сет започна с игра на много високо ниво и дълги разигравания, в които българинът беше по-стабилен и пръв взе преднина, реализирайки брейк за 2:1. Димитров затвърди пробива за преднината от 3:1, а в следващите минути зачестилите грешки от ракетата на Алкарас направиха така, че резултатът да набъбне до 5:3 в полза на първата ни ракета. Испанецът се справи със задачата да вземе своето подаване, което принуди Григор да сервира за мача при 5:4. В решителния момент нашето момче не трепна и макар да пропусна първия мачбол, при втория грешка нямаше и така 32-годишният хасковлия сложи точка на спора след 2 часа и 11 минути престой на корта.

За Григор Димитров елиминирането на Алкарас означава и завръщане в четвъртфиналите на Мастърса в Шанхай след 6-годишна пауза, когато българинът отново беше сред осемте най-добри в китайския мегаполис.

През тази година негов съперник на тази фаза ще бъде чилиецът Николас Джари, срещу когото българинът е губил и двата си мача досега, включително на финала на турнира в Женева по-рано през годината. Предишните две срещи между двамата обаче бяха на клей, така че сега им предстои първи дуел на хард.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС образува дисциплинарно производство на Максим Колев
ВСС образува дисциплинарно производство на Максим Колев
Разтърсващата история на Мор, чиято баба е убита от терористите на Хамас
Разтърсващата история на Мор, чиято баба е убита от терористите на Хамас