Студент се качва на бреза, за да може да учи онлайн

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:10, 19.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Във времето на пандемия от коронавируса обучението от дистанция стана нещо обичайно във всички държави по света. На някои места обаче изникват трудности. Студент от едно сибирско село е принуден да провежда заниманията си в гората, на върха на една бреза.

Нагоре и още нагоре, към нови висоти в знанието. За един 21-годишен студент от руската Омска област тези думи имат буквално значение. Неговият университет е минал на дистанционно обучение, но в селото му няма силен интернет и той го търси в клоните на висока бреза. Мобилният оператор не обещава помощ.

Алексей Дудоладов, студент": Казаха, че щом в селото живеят 39 души, няма смисъл да се поставя антена. В съседното село са над 100 души и за толкова жители може да се направи антена, а тя би обслужвала нашето и още едно село с 200 жители.

В очакване това да се случи, Алексей прекарва доста време в гората. Оттам се обръща за помощ и към губернатора на областта.

Алексей Дудоладов, студент: У дома има интернет, но само 2G и не мога да вляза в учебната платформа. Налага се да ходя в гората, на 300 метра от селото и да се качвам на 8-метрова бреза, където съм в момента. Сега не е май и си жертвам здравето. Вече боледувах от двустранна пневмония.

Губернаторът не отговаря, а от просветното министерство посочват, че обучението става и без видео връзка - чрез месинджър, имейл и друг вид комуникация. Алексей има успех със стриймове в платформата Тик Ток. От върха на брезата той води канал, наречен "Омски колхозник" и разказва за живота на село.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Парите за болници ще се увеличат с 400 млн. лева
Парите за болници ще се увеличат с 400 млн. лева
COVID-19 прекъсна преговорите между Брюксел и Лондон в ключов момент
COVID-19 прекъсна преговорите между Брюксел и Лондон в ключов момент