НОВИНИ

Студентските такси: ВУЗ-овете ще трябва да върнат парите за втория семестър до 2 месеца след промените в закона

Отпадането на таксите е национална политика, заяви просветният министър Галин Цоков

празнично шествие отбележи 135 годишнината софийския университет
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:25, 04.02.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е национална политика. Влагаме пари в децата на България и искаме те да останат тук". Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Мярката ще обхване около 144 хил. студенти. Таксите на тези студенти са осигурени със 150 млн. лв. от бюджета за 2024 г., обясни Цоков, като уточни, че половината от средствата ще покрият таксите за втория семестър на тази учебна година, а другата част от сумата ще бъде насочена към таксите за първия семестър от следващата учебна година.

"До 1 месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази учебна година. В двумесечен срок, ако законопроектът бъде приет, университетите ще върнат таксите на своите студенти", обясни министърът.

Той подчерта, че мярката няма да реши изведнъж всички проблеми, но ще даде възможност да се разшири кръгът от студенти, които да влязат държавна поръчка. Според него това е национална мярка, която ще доведе до следващо развитие на висшето образование в България. По думите му въвеждането на мярката дори ще увеличи конкуренцията по отношение на местата, определени за държавна поръчка.

"Тази мярка, която е предложена за обществено обсъждане, не е някакъв еднократен акт. Това е цялостна правителствена политика, мисля, че е политика на цялото общество по отношение на това да има по-голям достъп до качествено образование за децата на България", обясни проф. Цоков. Според него това ще даде възможност и на деца от семейства с по-нисък социално-икономически статус да продължат обучението си.

Той напомни за промените в Конституцията, според които науката, образованието и културата са национални ценности. Обществото и държавата трябва да правят всичко възможно тези национални ценности да се утвърждават и развиват, подчерта министърът. По думите му тази мярка е израз на национална политика по отношение на това висшето образование да стане още по-достъпно за всички, завършващи средно образование, както и да привлече деца от българската диаспора, които учат в неделните училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво се случва в Българската федерация по вдигане на тежести? (ВИДЕО)
Какво се случва в Българската федерация по вдигане на тежести? (ВИДЕО)
Проверка на факти: Затрупан ли е центърът на Париж със слама?
Проверка на факти: Затрупан ли е центърът на Париж със слама?