НОВИНИ

Суперкомпютърът ще заработи 2021-ва. Премиерът направи първата копка

bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 02.07.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония в "София Тех парк" по повод полагането на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър.

Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България" с водещ партньор "София Тех Парк".

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

Премиерът Борисов изтъкна, че базирането му у нас ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации.

Той добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

"Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес", посочи Борисов и изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. У нас той трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Милош Крушчич вече не е старши треньор на ЦСКА
Официално: Милош Крушчич вече не е старши треньор на ЦСКА
Дете от яслена група в София е с положителна проба на коронавирус
Дете от яслена група в София е с положителна проба на коронавирус