НОВИНИ

Суша в Испания: Национален парк се превръща в пустиня

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:23, 29.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Европа
Слушай новината

Испания преживя най-горещия месец май от десетилетия. През изминалите дни на места температурите надхвърлиха 40 градуса. Фермерите предупреждават, че е застрашена реколтата.

Доняна - доскоро националният парк в Испания беше определян като рай. 100 000 хектара с лагуни, блата, гори и дюни. Земя, над която минава и пътя на много от прелетните птици започва, все повече да прилича на пустиня.

"Паркът се определя като влажна зона. Но това, което имаме е суша. Земя, превърната в пустиня. В Доняна вече няма вода", казва Хуан Ромеро, представител на правозащитна организация.

Край Доняна се намират най-големите ферми за ягоди, не само в Испания, но и в цяла Европа. Там годишно се произвеждат 300 000 тона ягоди, което е около 90 процента от цялата продукция на страната. В много ферми, обаче, кладенците за вода са незаконни.

"Прекомерното използване на подземните води унищожава влажните зони на Доняна. Нуждаем се радикални промени, които трябва да включват и затварянето на кладенците. Но това трябва да го направят властите" каза Ромеро.

Според природозащитни организации над 1900 хектара се напояват от незаконни кладенци. ЮНЕСКО призова за незабавни действия. Паркът е в списъка на защитените зони на световната организация. Европейският съюз също отправи остри критики към Испания и призова страната да опазва екосистемата си. Според прогнозите на учените, ако не бъдат се вземат мерки за опазване на Доняна - паркът ще стане пустиня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французин популяризира българския винен сорт мавруд
Французин популяризира българския винен сорт мавруд
Украйна настоява спешно за тежки оръжия, за да отблъсне руските атаки
Украйна настоява спешно за тежки оръжия, за да отблъсне руските атаки