НОВИНИ

Сушата изгорила 28 хил. декара с есенници, но: Хляб ще има!

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 29.05.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

28 хиляди декара с есенници са напълно унищожени заради сушата и те са предимно в Североизточна и Източна България, други 240 000 декара са пострадали частично.

Независимо от това се очаква България да има добра реколта от зърно, обяви земеделският министър Десислава Танева след Консултативния съвет по зърното.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Ценовите равнища на фючърсите по борсите нямат данни за покачване, и в този ред на разсъждения и анализ – България ще запази статута си на голям износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин. И според анализа няма към момента данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб например.

На свой ред Венцислав Върбанов, който е председател на Асоциацията на земеделските производителите в България, обяви, че очаква доста добра реколта в световен мащаб, без сътресения на пазарите.

"Цените в България се ориентират по цените на международните пазари. Очаква се доста добра реколта в Русия и в Австралия", настоя той.

Костадин Костадинов, който е председател на Асоциацията на зърнопроизводителите коментира, че те предвиждат 30% по-малко зърно, в сравнение с миналата година.

"Реколтата ще е 4 млн. и 300 хиляди тона, което няма да повлияе на зърнения баланс на страната", настоя той.

"Няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на българския хляб", заключи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР не знаело за турската секретна военна зона край Резово
МВнР не знаело за турската секретна военна зона край Резово
Валентин Василев: България няма договор за внасяне на чуждестранни боклуци
Валентин Василев: България няма договор за внасяне на чуждестранни боклуци