НОВИНИ

Ще поискат ли оставката на арестувания зам.-министър Красимир Живков?

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:12, 29.05.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че задържаният негов заместник Красимир Живков не е назначавал или освобождавал хора в министерството.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък посочи пред БНР, че въпросният заместник-министър трябва да бъде отстранен от поста си. Красимир Живков е от квотата на ГЕРБ в министерството.

И днес Емил Димитров заяви, че оставката на Живков може да бъде поискана от премиера.

Екоминистърът разясни, че неговият заместник не може да отстранява служители.Така той реагира на данните на прокуратурата, че Живков е оказвал натиск върху хора от министерството за издаване на разрешения за внос на отпадъци на фирми, които не отговарят на изискванията, и несъгласните са били освобождавани от работа.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Той не е работодател на никой в страната, нека така да го кажа, през тези 3 месеца не е идвал при мен с кандидатури за назначаване или уволняване. Тоест, уволненията през последните 3 месеца или назначения със сигурност не са под негово давление. Реално, зам.-министър не може да назначава в страната, не може да назначава и в министерството. Аз съм работодателят. Аз попитах в министерството има ли отстранявани, оказа се, че в тази дирекция има една жена, която не се е занимавала с тази дейност, получила е слаба оценка миналата година, така че не знам да има отстранени за нотификации.

Екоминистърът коментира, че бил недоволен от работата на шефове на структури в страната, но кадровите смени са негово решение, а не на някой от заместниците му.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Нямам партийни назначения, ако питате досега.

Вицепремиерът Томислав Дончев не смята, че Красимир Живков ще остане на поста си. Дончев каза пред БНР, че щом по отношение на някой висш представител на държавната власт има съмнение, е редно да бъде отстранен.

Емил Димитров пък заяви, че би напуснал поста си, ако има кой да го замести.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Може би аз съм единственият в това министерство, който веднага би си тръгнал с удоволствие. Никога не съм искал, никога не съм се натискал, за мен целта беше да изкара коалицията, да може този мандат да завърши успешно.

Екоминистърът съобщи, че след искане на прокуратурата е разпоредил да се вземат проби в депа за отпадъци в Плевен, Пловдив и Монтана.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Прокуратурата ще се произнесе или наблюдаващият прокурор и следователят, да каже къде какво, взели сме контролни проби, арбитражни, всичко да има, за да може да имат съответната доказателствена сила.

От министерството оказват пълно съдействие на разследващите.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Дали сме компютри, ето и аз съм на нов компютър, и моят компютър го няма. Не, че на него има нещо, но... Атмосферата не е добра, в цялото министерство стоят в коридора и чакат да ги арестуват. Ти казваш, отивайте да работите, те викат - няма да подписваме. Ако мислите, че е много приятно, изобщо не е приятно.

Емил Димитров е разговарял с премиера и главния прокурор за мерки по отношение на отпадъците. Те ще могат да се изгарят в три циментови завода. Министърът иска и по-бързо затваряне на площадки за отпадъци, които не спазват правилата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Живков и братята Бобокови с обвинения, в ареста са за 72 часа
Зам.-министър Живков и братята Бобокови с обвинения, в ареста са за 72 часа
Потърпевши заключиха крадец на терасата си
Потърпевши заключиха крадец на терасата си