НОВИНИ

Св. Синод: На Великден ще се ползва Благодатният огън от миналата година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:13, 14.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Представители на Светия Синод няма да пътуват до Йерусалим, за да донесат благодатния огън на българска земя. Причината е в ограничителните мерки за влизане в храма "Възкресение Христово ",каза за "По света и у нас" ловчанският митрополит Гавриил.

Подробности вижте във включването на Елиана Димитрова.

Тази година ще бъде използван огънят, донесен миналата година. Вече има такъв прецедент - през 2020 година заради ковид кризата и строгите мерки, също нямаше църковна делегация за огъня, а беше използван този от предишната година.

Делегация от Светия Синод няма да пътува за Благодатния огън тази година

За първи път огънят беше донесен у нас през 2005 г. Тази година той трябваше да пристигне за 17-и път. След като снощи Светият Синод обяви, че няма да се пътува до Йерусалим, днес премиерът Кирил Петков изпрати писмо до патриарх Неофит, че кабинетът е готов да осигури правителствен самолет за огъня, за да не се прекъсва добрата традиция. Поиска и среща със Синода.

Кабинетът е готов да осигури правителствен самолет за Благодатния огън от Йерусалим

Главният секретар на Светия Синод епископ Герасим обаче обясни за "По света и у нас", че проблемът не е в самолета и делегация няма да има. Ловчанският митрополит Гавриил пък каза:

"Даже това беше едно от опасенията тази година, че не се знае дали самолетът ще дойде навреме. Тъй като той трябва навреме да кацне и да могат всички да успеят да идат до София и вече преди 12.00 часа през нощта огънят да е донесен във всеки един храм".

"Неблагоприятни обстоятелства" - това е официалната версия на Синода да не пътуват за огъня в Йерусалим.

"Най-важното е в обстановката в Йерусалим, там има ограничения, Йерусалимският патриарх например е молил властите на Йерусалим да премахнат ограниченията за броя на вярващи, които ще присъстват на Велика Събота в храма, има сигурно и други ограничения", каза ловчанският митрополит Гавриил.

Миналата година само 2500 богомолци бяха допуснати до самата церемония в Йерусалим заради противоепидемичните мерки. За сравнение, в други години множеството е стигало до 9000 души. Достъп до храма имаха само ваксинирани или с отрицателен тест. Заради това миналата година на делегацията ни се наложило да чака огъня на летището.

"Не само на мен, предполагам, че на всички е болно, защото това беше една прекрасна традиция, която се създаде след демократичните промени. Мъчно е, но все пак не бива и да рискуваме", каза ловчанският митрополит Гавриил.

Тази година на Великден, както и преди две години, ще се ползва Благодатният огън от миналата година. Той се съхранява в Синодалния параклис и ще се получава от свещениците от различни епархии на Велика Събота след 14.00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на еврото спрямо долара
Спад на еврото спрямо долара
Плейофът за Мондиал 2022 между Шотландия и Украйна ще се играе в началото на юни
Плейофът за Мондиал 2022 между Шотландия и Украйна ще се играе в началото на юни