НОВИНИ

На крака и с аплодисменти: НС закри специализираните съд и прокуратура

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 14.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

С аплодисменти и ставане на крака след 10 часа дебат депутатите сложиха край на специализираните съд и прокуратура.

От "Продължаваме промяната" казаха, че реално така започва борбата с корупцията. От опозицията попитаха дали така се обслужват интересите на държавата или на олигархията, а министърът на правосъдието каза, че реформата продължава.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че истинската причина за закриването на специализираните съд и прокуратура е неефективност.

"Не е вярно, че делата с организираната престъпност ще бъдат прекратени. Това показва много ниско мнение и много ниска оценка за българската съдебна система", каза Димитър Гочев от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Това беше политически трибунал, защото неудобните на властта трябваше да бъдат там инквизирани. Именно затова тези органи трябва да бъдат закрити", допълни Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

От опозицията попитаха:

"Крайно време е, преди да гласуваме на второ четене този законопроект, да кажете на българските граждани чии интереси защитавате - дали тези на държавата или на олигарсите, които са с повдигнати тежки обвинения - тези, които не крият подкрепата си за вас и ще са най-доволни от закриването на специализираното правосъдие в България. Но обществото ще ви потърси сметка. Това е епилог на управлението ви", изтъкна Анна Александрова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Този епилог трябва да се случи, за да започне качествена и правова борба с корупцията. Олигарси са тези, които са се възползвали от властта, докато вие сте били на власт", отговори Крум Зарков от ПГ на "БСП за България".

От "Демократична България" разкритикуваха решения на специализираните структури.

"Част от прокурорите в специализираната прокуратура искаха СРС срещу протестиращите български граждани през 2020 г. и специализираният съд го разреши", каза Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

"Има поне 5 решения на бюрото за контрол на СРС, които установяват незаконосъобразно искане за подслушване", каза Надежда Йорданова, министър на правосъдието.

Съдбата на вече започнати дела и съдиите също беше във фокуса на дебата.

"Нашата задача е нито едно от тези производства да не бъде прекратено и да не започне от начало. Нито веднъж не сме изказвали становище, че искаме да гоним и разселваме съдии", каза Андрей Михайлов от ПГ на "Има такъв народ".

"Какво ще правят тези съдии, къде ще бъдат преназначени? Те, ако не са встъпили в длъжност, знаете ли какво става с това дело? Същото като с това, на което бях преди два часа - чака", изтъкна Петър Петров от ПГ на "Възраждане".

"Този дебат се развива на една много знаменателна дата - 110 години от потъването на Титаник. Все едно пренареждате мебелите на Титаник като мярка срещу неговото потъване", каза Любен Дилов-син от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Грижата за спасяването на давещите се е грижа на давещите се", контрира Георги Михайлов от ПГ на "БСП за България".

Взаимните обвинения на управляващи и опозиция продължиха през целия дебат.

"Това ще стане като с хартиените бюлетини на БСП. Гласуваха да ги отменят, утре ще искат да откриват", каза Дани Каназирева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"От ГЕРБ изпаднаха в истерия. Държат се сякаш им закриват личната фирма ЕООД, а не специализиран съд", отвърна Явор Божанков от ПГ на "БСП за България".

"Не е вярно, че специализираните съд и прокуратура нямат успехи в борбата с организираната престъпност", каза Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ.

"Дори вашият стожер Гешев каза, че резултатите с корупцията не са чак толкова добри", каза Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

С аплодисменти и ставане на крака управляващите приеха закриването на спец съда и прокуратура.

"Малка стъпка за човека, голяма стъпка за човечеството", коментира председателстващият заседанието Кристиан Вигенин.

"Законът ще се приеме с шампанско, но ще се приложи със сълзи", отвърна Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Спекулации, неправилни интерпретации и заблуда са твърденията, че усилията за съдебна реформа спират до тук и не знаем какво правим. Усилията ни сега започват и ние знаем какво правим", изтъкна министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

От ДПС запазиха мълчание по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плейофът за Мондиал 2022 между Шотландия и Украйна ще се играе в началото на юни
Плейофът за Мондиал 2022 между Шотландия и Украйна ще се играе в началото на юни
Откриха останки от римски къщи в частен имот в Русе
Откриха останки от римски къщи в частен имот в Русе