НОВИНИ

Съдбата на специализираното правосъдие предизвика разгорещени дебати в Народното събрание

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:00, 14.04.2022 (обновена)
5363
Чете се за: 08:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Народните представители одобриха на второ четене текстове в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Народните представители продължават дебата по останалите текстове в законопроекта. Предстои да решат какво ще се случи с делата и разследванията, които в момента са разпределени на специализираните съд и прокуратура.

В законодателната поправка фигурира и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет. Реформата се подкрепя изцяло от четирите партии в управляващата коалиция. Против са от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС заяви: "Крайно време е да кажете чии интереси защитавате - дали тези на държавата или на олигарсите - тези, които не крият подкрепата си за вас. Обществото ще ви потърси сметка, което е епилог на управлението ви".

Крум Зарков от БСП заяви: "Вие не можете да разберете или не искате - решението за закриване на спецсъда и прокуратурата е вече взето и то три пъти. Какво е спецправосъдие в българския му вариант, то беше създадено, за да хвърли прах в очите на наблюдателите. Между 2017 г. и 2019 г. започна да обикаля един черен микробус и започна да прибира хора, защото имат мерки. Закриването на спецсъдилища не означава, че никой няма да се бори с този модел. В България има правосъдие от доста време. Този епилог трябва да се случи, за да започне качествена и правова борба с корупцията.

Андрей Михайлов от ИТН допълни: Съдбата на съдиите в спецсъда и съдбата на делата са важни. Нашата задача е нито едно от тези производства да не бъде прекратено и да не започне отначало. Нито веднъж не сме изказвали становище, че искаме да гоним и разселваме съдии.

Атанас Славов от ДБ коментира: Част от прокурорите в спецпрокуратура искаха СРС срещу българските граждани през 2020 г. И спецсъдът го разреши.

Министърът Надежда Йорданова каза: Има поне 5 решения на бюрото за контрол на СРС, които установяват несъобразно подслушване.

Димитър Гочев от ПП заяви: Не е вярно, че делата с организираната престъпност ще бъдат прекратени. Хората, които работят в спецсъда и прокуратурата, ще продължат да работят по борбата с организираната престъпност.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС заяви: Защо с два различни аршина преназначаваме съдиите.

Димитър Гочев от ПП допълни: Това дали ще потънат делата зависи от хората, които ще работят по тях.

Мирослав Иванов от ПП заяви: От ден 1 слушаме спекулации, че ще потънат дела. Колеги, кои са тези дела, за са проследим дали са потънали?

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС: Когато статутът на магистратите не е уреден, това рефлектира на делата. Ще има обжалване на актовете на преназначаване.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС каза още: На правна комисия имаше адвокати, които говореха повече от Министерството на правосъдието.

Министър Надежда Йорданова отговори: Предоставянето на възможност на заинтересованите страни да изразят мнение е въпрос на добро поведение. Министерството ясно е заявило своето становище.

Крум Зарков от БСП каза: Олигарх означава, че се е обогатил, защото е близо до властта. Ако е повдигнато обвинение срещу него през 2011 г. с коя власт е бил близък? Това не е специализирана, а паралелна съдебна система. Олигарси са тези, които са се обогатили от властта, докато вие сте били на власт.

Мирослав Иванов от ПП: Как някой се сеща 6 месеца или 6 години по-късно и ще си направи отвод. Кои са тези дела на олигархични кръгове, които пазим?

Явор Божанков от БСП: От ГЕРБ изпаднаха в истерия. Държат се сякаш им закриват личната фирма ЕООД, а не спец съд.

Искрен Митев от ПП коментира: Изумителна е страстта, с която опозицията защитиха закриването.

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС: Моля да не допускате обиди. Вие не разбирате и не знаете в нито една обществена сфера какво правите. Това ще стане като с хартиените бюлетини на БСП. Закриват, утре ще искат да откриват.

Атанас Славов от ДБ каза: Явно колегите от ГЕРБ дори не са чели мотивите на законопроекта и отново повтарят техните тези. Те не са реални. Това беше политически трибунал, защото неудобните на властта трябваше да бъдат там инквизирани. Именно затова тези органи трябваше да бъдат закрити. Ще дишаме по-свободно след днешния ден.

Петър Петров от "Възраждане" каза: Как ще мотивирате тези съдии, ако стажът във ВСС не им се зачита като юридически.

Екатерина Захариева-ГЕРБ: Предложихме ви борбата с корупцията да се върна в СГС. Не чухме мотиви защо това е неприемливо. Не е вярно, че спецсъда и прокуратура нямат успехи в борбата с организираната престъпност. Правосъдието няма да стане по-добро като се върне в окръжните съдилища.

Настимир Ананиев-ПП: Казвате, че специализираният съд и прокуратура имат успехи - през 2020 г. са подслушвани хиляди граждани с разрешението на спецсъда и по искане на спецпрокуратурата. Аз съм един от тях. Много граждани са разследвани за въоръжен преврат срещу вашата власт. Но никой не е арестуван, защото протестирахме мирно. Няма как да видим резултати, ако главният прокурор Гешев не си подаде оставката.

Мирослав Иванов, ПП: Дори вашия стожер Гешев каза, че резултатите с корупцията не са чак толкова големи.
Кои дела са завършили с осъдителни присъди.

Екатерина Захариева-ГЕРБ: Министърът на правосъдието каза, че са установени 5 случая на подслушвания. Лъжете хората, че са хиляди.

Десислава Атанасова-ГЕРБ: На Один представител, коментирайки ни разказа и за списъка Магнитски, то дебатът трябва да продължи за други фигуриращи там - господин Божков, който участваше в протестите, ами и съдружника на пиар на ПП, която е в списъка Магнитски.

Александър Ненков-ГЕРБ: Тази война, защото е война… искате резултати, но вменявате вина на прокуратурата, ама кой събира доказателства - прокуратурата или службите. Ако няма синхрон между тях - нищо няма да се случи. Вие изпълнявате чужда воля и не става дума за реформа. Вие сте поели ангажимент.

Дани Каназирева - ГЕРБ: Явно няма да има експертни изказвания, а всичко ще и кухи фрази. Връща се една стара уредба. Повдигнатите обвинения са 2637, осъдените са над 2000, а оправданите 400.

Искрен Митев - ПП: Няма напредък по ключови дела и има корупция. Истинската причина за закриването е неефективност. Има война - за правова държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Гочев, ПП: Магистратите от спецправосъдието ще останат в професията, за която са призвани
Димитър Гочев, ПП: Магистратите от спецправосъдието ще останат в професията, за която са призвани
Рубльов и Зверев не сбъркаха за място в трети кръг на Монте Карло
Рубльов и Зверев не сбъркаха за място в трети кръг на Монте Карло