НОВИНИ

Четирима европейски президенти в Киев потвърдиха подкрепата си за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:06, 14.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Четирима европейски президенти потвърдиха подкрепата си за страната по време на посещение в Киев. Държавните глави на Полша, Литва, Латвия и Естония поискаха да се потърси отговорност за действията на Русия.

В красивата зала на историческия Мариински дворец в Киев четирима европейски лидери потвърдиха ангажиментите си да окажат политическа и военна помощ на Украйна.

Преди това те посетиха районите край украинската столица, където след изтеглянето на руските сили бяха разкрити доказателства за извършени жестокости - твърдения, които Москва отрича.

"Това не е война, това е тероризъм. Ако някой изпраща самолети, ако някой изпраща войници, за да бомбардират жилищни райони, да убива цивилни, да ги ликвидира, това не е война. Това е жестокост, това е бандитизъм, това е тероризъм. Извършителите на тези престъпления и не говорим само за войниците, а за тези, които са издали разпорежданията, трябва да бъдат изправени пред правосъдието и наказани от международни трибунали", заяви Анджей Дуда, президент на Полша.

Четиримата лидери са представители на държави от източния фланг на НАТО. Темата беше засегната от президента на Литва.

"Вярвам, че рано или късно Украйна ще бъде част от НАТО и ще се възползва от възможностите на тази най-силна организация в света", заяви Гитанас Науседа, президент на Литва.

Лидерите потвърдиха принадлежността на Украйна към европейското семейство.

"Тази съвместна визита на четирима европейски президенти показва близките връзки между нашите страни и Украйна и абсолютната солидарност с Украйна в тази трудна ситуация, когато Украйна се бори за Европа, когато Украйна се бори за демокрация и за всички нас", заяви Егилс Левитс, президент на Латвия.

"Украйна има своето място в европейското семейство. За жалост, стана ясно, че целта на Русия е да унищожи Украйна и украинския народ. Войната далеч не е приключила. Президентът Путин трябва да загуби тази война", заяви Алар Карис, президент на Естония.

Президентът Зеленски припомни, че лидерите на четирите държави от самото начало са рамо до рамо с Украйна. И внесе уточнение относно неосъществената визита на германския държавен глава.

"Що се отнася до Германия, нито аз като президент, нито моя кабинет, сме били официално уведомени от германския президент за посещение в Украйна", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По време на визита в Полша Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че иска да посети Украйна, но не е желан там. Президентът на Германия, който е и бивш външен министър, от години е критикуван заради политиката си на разведряване спрямо Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
647 са новите случаи на коронавирус
647 са новите случаи на коронавирус
Предимно слънчево време днес
Предимно слънчево време днес