НОВИНИ

Комисията по стоковите борси: Пазарът на храни у нас е добър, не липсват стоки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
23:02, 13.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пазарът на хранителните стоки у нас е добър, високонкурентен и не липсват стоки, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Владимир Иванов уточни, че проблемът е в стихийното нарастване на цените, заради високите енергийни разходи, както и в цените на фуражите. От Комисията за защита на потребителите вече са започнали съвместните засилени проверки заедно с Агенцията по храните. Засега пазарът е стабилизиран и не се наблюдават драстични увеличения, твърдят от Комисията.

Прогнозите показват, че цените на зърното и варивата ще се стабилизират, същото се отнася и за цената на олиото, защото на световния пазар стойността му вече спадна с около 500 - 600 долара. Това обясни председателят на Комисията по стоковите борси Владимир Иванов.

"Най-неприятното е, че имаме свиващо се търсене и повишаващи се цени като икономическо взаимодействие, затова е много важно да овладеем цената на тока", обясни Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Спрямо миналата година агнешкото е скочило с почти 30%. На пазара в момента се предлага българско и вносно агнешко, като съотношението е около 50 на 50.

"Общо взето пазарът не се интересува българско ли е македонско ли е, опитаха се на 26 лв. да продават, не успяха, а в Перник, например, има един магазин за 40 лв. и най-интересното е, че има клиенти", каза Владимир Иванов.

Преди Великден: Цената на агнешкото започва от 20 лева

Според шефа на тържищата причината цената на горивата у нас да расте, въпреки спада на световните пазари е, че има само един доставчик.

"И не мога да разбера защо "Бритиш петролиум" не влиза тук, борсата е свободна, но той не предлага", коментира Иванов.

От Комисията за защита на конкуренцията припомниха и за двете висящи производства, свързани с търговията с горива. Първото е срещу "Лукойл" и е за създаване на пречки за достъп до акцизните складове. Второто е свързано с оплаквания на дистрибуторите, относно отстъпките за търговците на едро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в Украйна: Най-важното от деня
Войната в Украйна: Най-важното от деня
7 полски шофьори на тирове нападнаха български водач във Врачанско
7 полски шофьори на тирове нападнаха български водач във Врачанско