НОВИНИ

Удареният турски шофьор пред БНТ: Шофьорите от България ми оказаха огромна подкрепа

Мухсин Казан е в София, за да подаде жалба в съда срещу полицаите

Айше Сали
от Айше Сали
20:56, 13.04.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

МВР извършва цялостна проверка по случая с шамара и опит за рекет на полицай към турски шофьор. Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков записите в полицейските коли от деня на инцидента са били манипулирани.

Днес потърпевшият Мухсин Казан пристигна в София, за да подаде жалба в съда срещу полицаите. Каза обаче, че е срещнал подкрепа от българските си колеги.

Екип на БНТ се срещна с Мухсин Казан в Турското посолство, след като 3 часа е давал показания пред прокурор за шамара, който получи от български полицай. Категоричен е, че ще търси правата си в съда.

"Ако щете ми вярвайте, болката от шамара край Ихтиман не ми мина до Харманли и Хасково. Постоянно пиех вода и намазах мястото с крем. Бих искал да споделя, че в момента се страхувам, когато вляза в България. 28 години съм по тези пътища и за пръв път ми се случва нещо подобно. Затова ще искам да бъде направено каквото е необходимо, за да получа и морално, и финансово възмездие. Няма да се откажа. Без значение колко ще продължи", разказа турският шофьор.

Казва, че не очаквал случаят да придобие такава гласност.

"Снощи около 23.00 ч. влязох в България през ГКПП Капитан Андреево. Дори се пошегувахме с полицая на паспортния контрол. Каза ми: аз те познах!!! Видях те по телевизията. Попита ме: Ти ли си онзи, който изяде шамар? Казах: Да, аз съм", споделя още Казан.

Дисциплинарната проверка на МВР е установила кои са полицаите от записа - прекият извършител е с 18 години стаж. Двамата ще бъдат отстранени от длъжност до приключването на дисциплинарното производство.

"Изключително срамно явление, съпътствано от редица чисто професионални нарушения, които видяхме всички на екрана от страна на служителите на КАТ в СДВР, които са отчетени. Второ - опит за заличаване на следите от извършеното нарушение. Поне такива са данните в началото. Искам да направя такава уговорка чрез изтриване на записа от страна на самите служители, което се прави автоматично от технически средства на самата полицейска кола", заяви Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

Рашков разпореди цялостна проверка на „Охранителна полиция“ заради случая с турския шофьор

Ще бъде извършена проверка на камерите в полицейските коли. Със заповед на министър Бойко Рашков е разпоредена цялостна проверка на дейността на "Охранителна полиция" на Областната дирекция и прекия ръководител на двамата полицаи. Утре потърпевшият Мухсин Казан ще се срещне и с представител на МВР.

"До някаква степен това ме радва - гласът ни беше чут. Беше обърнато внимание на транспортния сектор. Надявам се, че това ще ни даде допълнителна защита и права, защото всеки ден от Турция в България влизат 1500 тира. И още толкова пътуват наобратно. От психологическа гледна точка малко се съсухрих, но ще направя каквото е необходимо", каза шофьорът.

БНТ: Какво Ви казаха Вашите колеги след репортажа?

Мухсин Казан: Имаме Фейсбук страница и група на шофьорите на тирове. Ако трябва да бъда честен, шофьорите от България ми оказаха огромна подкрепа. Благодарение на тях видеото с инцидента, заснето с камерата в моя ТИР, беше разпространено. Помогнаха ми изключително много и искам да им изкажа благодарности за това. Това е важно за мен, защото така си изкарвам прехраната от толкова много години по тези пътища. България и Турция имат обща граница. Ние сме съседи, казваме си: комшу. Именно по тази причина се чувствах спокоен на пътя тук, но след тази случка, започнах да се страхувам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре ще бъде слънчево и по-топло
Утре ще бъде слънчево и по-топло
Ансамбълът ни ще участва на Световната купа в Ташкент
Ансамбълът ни ще участва на Световната купа в Ташкент