НОВИНИ

Евродепутати: България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:04, 13.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство при използването на пари от еврофондовете. Освен това проблем остава работата на съдебната система и прокуратурата, както и злоупотребите при обществените поръчки. Това са малка част от заключенията на комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент. Представители на комисията бяха на посещение през последните три дни в София.

В България са купувани с евросредства техника за строеж на пътища, чиято цена е била умишлено завишена до няколко пъти.

"Това са неща, които многократно се споменават в одитите на европейската комисия - най-общо вашите пътища може да са много евтини, но ако проекта се финансира от европейските фондове изведнъж цената става висока", заяви Томаш Здеховски, председател на делегацията.

Купувана е земеделска техника с от 30 до 50% завишени цени, обясни още Здеховски. Той коментира, че елементарна проверка в Гугъл какви са актуалните цени е можело да ориентира проверяващите у нас органи, ако са имали съмнения.

"Проблемът в България е липсата на разследване, липсата на прокурорски действия и това е проблем от доста време", заяви София ин'т Велд от Renew.

Евродепутатите са се запознали и с казуса с измамите с къщи за гости.

"Средствата, които са били неправомерно използвани от Европейския съюз са възстановени в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по този неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране", заяви Андрей Новаков от ЕНП.

"Болно ни е да чуваме това, целта е парите да се върнат от тези, които наистина са злоупотребили", заяви Виола Фон Крамон - Таубадел, Зелените/ЕСА.

Евродепутатите ще излязат с доклад. Те са се срещнали с премиера Кирил Петков, депутати и представители на прокуратурата.

"Не е наша задача да поучаваме никого, просто се опитваме да получим обща представа как стоят нещата в момента, къде се намираме, и какви реформи се прилагат. В крайна сметка ние трябва да разчитаме на българската система да си свърши работата, оказа се, че слабото звено е в съдебната система и прокуратурата", поясни Цветелина Пенкова, С&Д.

По време на посещението евродепутатите са се запознали и с казуса "Барселонагейт", но не дадоха подробности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски обърна Лудогорец в луд първи полуфинал за Купата в Разград
Левски обърна Лудогорец в луд първи полуфинал за Купата в Разград
Строители от "Автомагистрали Черно море" блокираха с жива верига два прохода в страната и Дунав мост-Русе
Строители от "Автомагистрали Черно море" блокираха с жива верига два прохода в страната и Дунав мост-Русе