НОВИНИ

Как се извеждат хора от зона на бойни действия?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:46, 13.04.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на добрата новина за евакуирането на част от екипажа на "Царевна" се ражда и въпросът: Как се извеждат хора от толкова рискова зона, в която се водят бойни действия?

С експерта по тактика Иван Янкулов, който е бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма разговаря Иво Никодимов.

Внимателната подготовка на всеки детайл от операцията по извеждането на хора от зоната на военен конфликт е изключително важна. В случай като този с кораба "Царевна" пред бързината на планирането трябва да се постави сигурността, твърди експертът по антитероризъм Иван Янкулов.

"Много е важна комуникацията и координацията между различните служби, които могат да допринесат. Става въпрос за външно министерство, разузнаване, партньорски служби. Наши агенти на място, които са инфилтрирани по някакъв начин. В случая говорим за чужда държава, това усложнява още повече ситуацията", обясни Янкулов.

В такава ситуация винаги трябва да се търсят съдействие и съвместни действия с една от двете страни във военния конфликт, за да се намали до възможно най-ниска степен риска при извеждането и преминаването през най-опасната зона, която е известна като пътеката на смъртта край пристанището на Мариупол.

"В случая е добре, че имаме подкрепата на една от враждуващите страни, защото в противен случай ще се окажат в т.н. "сандвич" и нашите хора ще бъдат пушечното месо в този сандвич. Двете страни могат да ги припознаят като евентуални противници и да бъдат подложени на обстрел", поясни експертът.

Втората част от плана са детайлите за преминаване през най-опасната зона.

"Вариантите са два общо взето. Единият е със скорост, да разчитаме на скоростта да бъдат преминати тези метри по възможно най-бързия начин. Да бъдат за по-кратък период от време мишена. Другият вариант е, използвайки някаква военна хитрост, камуфлирана дейност, тези хора да бъдат припознати като обслужващ персонал или други", каза Иван Янкулов.

Трябва винаги да има и още поне два резервни маршрута за оттегляне и да е ясно при какви обстоятелства се преминава към тях.

"Другото, което е, трябва да се осигури една огнева подкрепа от тези хора, които ще помагат за операцията", заяви Янкулов.

В случай на евакуация от зона на пристанища често се ползва прикритието на друг плавателен съд, както и тъмната маст на денонощието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест "Правосъдие без каскет" се провежда пред Съдебната палата в София
Протест "Правосъдие без каскет" се провежда пред Съдебната палата в София
Черно море уреди контрола с опашкар от Втора лига
Черно море уреди контрола с опашкар от Втора лига