НОВИНИ

Евакуираните от "Царевна" моряци са се отправили към Донецк, откъдето ще се приберат у дома

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 13.04.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Четиринадесет български моряци и един украинец от екипажа на блокирания в Мариупол български кораб "Царевна" вече са евакуирани и са извън района на пристанището. На борда на кораба остават капитанът и четирима моряци.

При евакуацията моряците са слезли от борда, преминали са критичната 260-метрова зона и, по думите на премиера, са се отправели към Донецк.

49 дни "Царевна" остана блокиран от военните действия в Украйна. Семействата на моряците настояваха властите да ускорят евакуацията. В неделя се появи фалшивата информация, че на кораба има чужди лица, която беше опровергана от българските власти

"14 български граждани и 1 украински гражданин, възпитаник на Военоморско училище, вече се намират извън пристанището на Мариупол. Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба, вече са направени в безопасност. Това е много добра новина. Искам да поздравя всички, които участваха в координацията и в организацията това да се случи. Другата част от екипажа, трима българи и двама украински граждани, включително капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание", обясни премиерът.

"Царевна" пристига в Мариупол три дни преди началото на войната и остава блокиран там досега. Корабът не можа да напусне порта, защото пристанището е затворено, а подходът към него - миниран. Дни наред моряците са били свидетели на военните действия, които са се водели на метри от кораба.

През цялото време те трябвало да се укриват в машинното отделение. Въпреки неизвестността и стреса от преживяното, те са добре. Според капитан далечно плаване Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на морските капитани, опасността за моряците все още не е отминала.

"За да евакуират по-голямата част от екипажа е преценено, че опасността за тях там вече е по-голяма. Така или иначе те трябва да преминат през фронтова линия и да достигнат до безопасно място. Когато тези хора са там и животът им е в опасност, смятам, че всяко нещо, което се говори, конкретно е в тяхна вреда", обясни к.д.п. Димитров.

Как се извеждат хора от зона на бойни действия?

Семействата на моряците вече са уведомени за евакуацията. Собственикът на кораба, Даниел Стефанов, който преди дни предостави на медиите телефонен запис с капитана на кораба Павел Павлов, днес отказа коментар за евакуацията, но обясни, че все още не е ясен маршрутът от Донецк към България.

Не се знае и докога плавателният съд ще остане в пристанище Мариупол. По корпуса на кораба няма сериозни щети и при първа възможност "Царевна" може да напусне пристанище Мариупол. Това обаче ще бъде възможно едва след като подходът към порта бъде разминиран.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подсилват охраната по границата ни с Турция заради засилен миграционен поток
Подсилват охраната по границата ни с Турция заради засилен миграционен поток
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев