НОВИНИ

Киев арестува приближения до Путин Медведчук, Зеленски предлага размяна с пленени украинци

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:31, 13.04.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Володимир Зеленски предложи размяна на украински депутат и бизнесмен с пленени от Москва украинци. Виктор Медведчук, който беше задържан от властите в Киев, избяга от домашен арест малко след началото на руската инвазия в Украйна и се укриваше. Според Кремъл обаче той е украински гражданин и чуждестранен политик.

Украинският президент Володимир Зеленски разпространи снимки на арестувания украински депутат - окован с белезници и облечен с украинска униформа. И настоя военните и силите за сигурност да разгледат възможността за размяна на Виктор Медведчук - приближен на Владимир Путин и негов най-влиятелен съюзник в Украйна.

"Намирам за особено цинично, че той е във военна униформа. Опитва се да се маскира. Какъв "войник". Какъв "патриот". Ако Медведчук е избрал военна униформа за себе си, за него важат правилата във военно време. Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за наши момчета и момичета, които в момента са в плен в Русия", каза Зеленски.

В "Телеграм" представител на самопровъзгласилата се за независима република Луганск изрази съмнение, че Медведчук е бил задържан по-рано, но е изчакван подходящ момент да бъде направено съобщението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че достоверността на снимките трябва да бъде проверена на фона на голямото количество невярна информация и добави:

"Медведчук не е гражданин на Русия и няма нищо общо със специалната военна операция, той е чуждестранен политик. Не знаем дали иска участието на Русия при разрешаването на тази ситуация. Медведчук никога не е имал задкулисни отношения с Русия", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Задържаха украински депутат, близък до Владимир Путин

67-годишният юрист, депутат и бизнесмен стои зад три забранени медии и проруска партия, чиято дейност е замразена. Има съмнения, че е координирал действията на бившия украински президент Янукович с тези на Кремъл през 2014 г., когато Русия анексира Крим. По-късно Медведчук участва в преговорите със сепаратистите в Донбас и е смятан за един от авторите на Минските споразумения. Освен с политика, се занимава и с бизнес в сферата на енергетиката и металургията. След участие в заседание на руската Дума през 2020 г., е обвинен в държавна измяна и грабеж на национални ресурси в Крим. Виктор Медведчук определя обвиненията като политическа репресия.

През 2014 г. САЩ му налагат санции, а тази година обвиниха двама членове на партията му, че помагат на Русия да подкопава суверенитета и властта в Украйна. Медведчук е личен приятел на Владимир Путин, руският президент дори е кръстник на дъщеря му.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море пусна жалба срещу съдията на мача с Левски
Черно море пусна жалба срещу съдията на мача с Левски
Срещата за бъдещето на Стойчо Младенов в ЦСКА приключи
Срещата за бъдещето на Стойчо Младенов в ЦСКА приключи