НОВИНИ

Розопроизводители в Подбалкана са изправени пред фалит заради порочни практики на пазара

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 13.04.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Розопроизводители и преработватели в Подбалкана искат въвеждането на механизъм, който да проследява и удостоверява произхода на масло, както и механизъм за контрол на частните лаборатории. В писмо до Министерствата на земеделието и на финансите, сдружение "Българска розова долина" излага аргументите си, как се допускат порочни практики, които сериозно застрашават качеството на българското розово масло и това води до отлив от пазара.

Методи Стефанов е собственик на розоварна в с. Манолово. Вече втора година тя не работи. Принудил се е да я затвори, защото е претърпял огромни загуби, които възлизат на над 10 млн. лева.

"Там беше едно от местата, в които отиваше една голяма част от реколтата, нямаше място, откъдето да не сме купували рози. Един от факторите е нелоялна конкуренция, която свали цените със стратегически контрагенти", разказа Стефанов.

Голяма част от преработвателите в страната вече са фалирали, а това води до унищожаване на розовите масиви. Според сдружение "Българска розова долина" пазарът на българско масло е застрашен заради силните позиции на другите страни производителки на розово масло като Турция, Молдова и Мароко, където държавата насърчава производството на маслодайна роза.

"Българското розово масло като че ли започва лека по лека да изчезва като бранд на световната сцена. Конкурентни държави, които също произвеждат продукти от роза, допуснахме да минават през България като портал за европейския пазар, което първо развали качеството и второ - те нямат никакъв финансов ангажимент към българската държава от ДДС, данъци за мита", обясни Владимир Стоянов - председател на сдружение "Българска розова долина".

Производителите на розов цвят и собствениците на дестилерии настояват за бърза реакция от българското правителство, тъй като следващия месец предстои кампания по прибиране на цвета.

"Не може да има розопроизводител, който да бъде доволен, без да има на пазара добре реализирани розопреработватели", казва Петко Тодоров - розопроизводител в Розино.

"И всички лаборатории, които издават сертификат, трябва да работят по един стандарт и това да е българският, който ние го имаме в института по розата в държавна лаборатория. И да не допускаме продукти, без това, с което сме известни, да наводняват европейския пазар. Този стандарт трябва да се следи от митницата и органите", допълни Владимир Стоянов.

Въпреки проблемите и трудностите в бранша, около 70% от розопрозводителите се подготвят за розобера тази година. Очакванията са да отворят врати поне около 20 розоварни, което е половината от общия брой на дестилериите в страната. Екип на "България в 60 минути" се свърза с министерството на земеделието, храните и горите и очаква отговор. Продължаваме да следим темата.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаела Цонева стартира с победа в Анталия
Михаела Цонева стартира с победа в Анталия
Освободен е заместник-директор на Държавния фонд "Земеделие"
Освободен е заместник-директор на Държавния фонд "Земеделие"