НОВИНИ

Преди Великден: Цената на агнешкото започва от 20 лева

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 10.04.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Православният Великден тази година е на 24 април. Мнозина обаче отсега пазаруват за празника, притеснени, че цените ще растат още. Държавен фонд "Земеделие" отпуска един милион лева за кланиците, които изкупуват и обработват българско месо, за да бъдат компенсирани част от разходите им и по този начин да не се усети драстично увеличение на агнешкото месо.

Две седмици преди Великден цената на агнешкото в магазините тръгва от 20 лева нагоре.

"Цената е убийствена. Обяснявам си го с инфлацията, с войната, с всички проблеми, които имаме в държавата", заяви Венцислава Георгиева.

Увеличението спрямо миналата пролет е между 30 и 50%. Заради растящите цени и несигурните доставки, търговците вече отказват да приемат заявки от клиенти за седмица напред.

"Има хора, които нямат пари, много е скъпо, аз 10 години съм в България и в този занаят", допълни Махмуд Дилмен, продавач.

Цената на месото се очаква да се овладее с финансовата помощ, която кланиците ще получат. Условието е да изкупуват и обработват български агнета и ярета, като подпомагането ще е на брой животно.

"Горе-долу около 70 - 80 стотинки на килограм добито трупно месо, което е на агне около 10 лева. Българинът си обича агнешко месо, сега за празниците количествата се увеличават многократно", добави Метин Исмаил, собственик на месопреработвателно предприятие.

Повечето клиенти тази пролет купуват по-рано и по-малки количества, за да спазят традицията.

"После ще стане още по-скъпо, затова малко съм избързала, скъпо е - 23 лева", каза още Венцислава Георгиева.

Според собствениците на кланици догодина помощта трябва да се отпуска и на животновъдите, за да има реално понижение на цените.

Репортер: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома сътвори късен обрат срещу последния в Серия "А"
Рома сътвори късен обрат срещу последния в Серия "А"
Колко е важна фигурата на гуверньора и ще има ли БНБ нов управител?
Колко е важна фигурата на гуверньора и ще има ли БНБ нов управител?