НОВИНИ

Подлежат ли новите уреди на ремонт? Еврокомисията подготвя стандарти за бизнеса

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:43, 10.04.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Защо все по-бързо новите уреди, които купуваме, се амортизират? Да го ремонтирате ли или да изберете нов? Европа иска да защити потребителите, когато се изправят пред тази дилема, а с това и да реши няколко проблема.

Ако домакинските уреди работят по-дълго време, печелят и потребителите, и природата, защото ще се използват по-малко ресурси, включително и редки метали. Съвременните уреди са проектирани на принципа планирано остаряване, а техниците ежедневно виждат резултата от тази практика.

"Този казан е направен фабрично, залепен тук или както казват някои колеги капсулован. Идеята е да не се отваря. Ние не може да го отворим и да подменим лагерите. В такава ситуация трябва да се подмени целият казан, което като цена доближава доста цената на нов уред", заяви Атанас Стефанов, електротехник.

Старите уреди, които се превръщат в отпадъци, заемат все по-голям дял от боклука създаван от домакинства на Стария континент, но едва под 50% се рециклират. А 8 от 10 европейци искат да ремонтират уредите си. Затова Европейският парламент прие резолюция, за да реши проблемите.

Почти 8 от 10 европейци смятат, че производителите трябва да правят дигиталните устройства лесни за ремонт, а четвърт потвърждават това дори ако те струват повече.

"Когато продуктите издържат по-дълго, потребителите ще печелят, защото ще харчат по-малко и няма да им се налага да купуват нови пералня, електрическа кана или телефон толкова често, а това е хубаво", допълни Анна Кавацини, евродепутат, председател на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите към Европейския парламент.

А скъпите уреди издържат ли по-дълго?

"Дали уредът е за трицифрена или четирицифрена сума - уредът е направен непригоден за ремонт", добави електротехникът Атанас Стефанов.

Но цената няма да има голямо значение в бъдеще.

"Ако при покупка заплатим малко повече за уред, в крайна сметка ще спестим, защото продуктът ще работи по-дълго, а дългосрочно потребителите ще харчат по-малко за нови продукти", заяви Анна Кавацини, евродепутат, председател на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите към Европейския парламент.

Но ще ограничи ли стопанският растеж кръговата икономика?

"Новата кръгова икономика ще стимулира иновациите и ще донесе нови пазарни възможности за компаниите, които работят според тези правила", каза още Анна Кавацини.

До края на годината Еврокомисията ще представи стандартите, по които бизнесът да работи. А законодателството трябва да доведе до потребителска удовлетвореност, бизнес иновации, чиста природа и по-малко зависима от редки метали Европа.

Репортер: Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) победи Локомотив (София) и отново е на 6 точки от второто място
Ботев (Пловдив) победи Локомотив (София) и отново е на 6 точки от второто място
Ивет Горанова спечели за четвърти път титлата на държавното първенство по карате
Ивет Горанова спечели за четвърти път титлата на държавното първенство по карате