НОВИНИ

Троловете във Фейсбук: Как бутонът за харесване носи пари?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:22, 10.04.2022
5091
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

На всеки три месеца Фейсбук засича над 2 милиарда фалшиви профила. Част от тях успешно влизат в ролята на тролове, които харесват, споделят и дори пишат фалшиви новини. Ново звено в Министерството на електронното управление ще се опитва да следи потока от дезинформация. Подробности за това кога, как и какво точно ще прави това звено все още няма.

Бутонът "Харесва ми" може да носи пари. Обява за неангажираща работа обяснява точно това. Свързваме се с човека, който я разпространява.

БНТ: Можете ли да ми кажете малко повечко - какво по-точно се изисква?

Има няколко приложения, в които се харесват клипчета или някакви такива постове във Фейсбук и другите социални мрежи.

БНТ: Кои социални мрежи са това?

Фейсбук, ТикТок, Ютуб.

БНТ: А те ми казват какво трябва да харесам?

Наричат се задачи... Има на ден по три задачи.

БНТ: На харесване по колко се плаща?

0,5 евро или 1 евро, зависи от приложението. 120 евро на месец ми излиза печалбата от всяко приложение.

В случая става въпрос за харесване на рекламни видеа. Механизмът, по който работят фабриките за тролове, е подобен, но малко по-сложен, особено ако задачата им е да пропагандират определена идея. Фабриката трябва да създаде цяла история зад тролския профил.

"Свикнали сме да гледаме за едни белези, оказва се, че голяма част от троловете не отговарят на тези белези", обясни Иглика Иванова от сдружение "Коалиция за медийна грамотност".

Първата задача е да се намери подходяща снимка. Ако тролът е изтеглил някоя от интернет, е въпрос на няколко секунди да проверим това.

"Ето това усмихнато лице на една млада жена, която очевидно е и успешна. Можем да направим едно такова търсене", казва Иглика Иванова.

И снимката се появява в сайтове за безплатни изображения. Фабриките за тролове обаче са надхитрили и това. И теглят образи от сайтове със снимки, които никога не могат да бъдат открити никъде другаде.

"Възможно е - от сайт, в който се генерират автоматично снимки чрез технология", обясни Иванова.

БНТ: Това момиче няма ли да се познае?

"Не. Това момиче не съществува. Това не е съществуващ човек. Ние не можем да го намерим по никакъв начин", казва Иглика Иванова, Сдружение "Коалиция за медийна грамотност".

БНТ: Какъв е шансът някой да изтегли същата снимка?

"Няма. Няма да може да изтегли същата снимка. След като веднъж сменим изображението, повече няма да я видим в този сайт и най-вероятно и другите потребители, които го използват, също няма да я видят", уточнява Иглика Иванова.

БНТ: Колко още такива има?

"Колкото пожелаете, можете да прекарате цял ден, в който да избирате ваш образ, с който да направите един или може би 10 профила", споделя тя.

И ако тези 10 профила бълват едни и същи коментари, това също е лесно уловимо.

"Ние можем да копираме този текст. И да пуснем търсене в Гугъл този обграден в кавички текст. И ще видим всички места, на които е използван. Дори можем да установим, че едни и същи хора са използвали един и същи текст", обясни експертът.

И нищо чудно харесванията на този текст да струват 1 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова спечели за четвърти път титлата на държавното първенство по карате
Ивет Горанова спечели за четвърти път титлата на държавното първенство по карате
Нови руски удари в Луганск и Днепър
Нови руски удари в Луганск и Днепър