НОВИНИ

Колко е важна фигурата на гуверньора и ще има ли БНБ нов управител?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:55, 10.04.2022
Чете се за: 16:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли Българската народна банка нов управител. Въпросът става все по-актуален след като в късния следобед днес един от кандидатите за поста се оттегли.

Каква обаче беше ситуацията няколко часа по-рано?

Двама бяха кандидатите и то от управляващата коалиция за поста управител на БНБ. От "Продължаваме промяната" предлагат Андрей Гюров, а от "Има такъв народ" - Любомир Каримански. Дали ще бъде постигнат компромис или и двете кандидатури ще бъдат отхвърлени предстои да разберем - окончателно гласуване ще има на 13 април в Народното събрание.

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за управител на БНБ

Андрей Гюров се оттегли с мотив, че няма достатъчно подкрепа за него. Позицията на управител на БНБ е сред най-високо платените в страната, което е нормално с оглед на отговорностите, които ще носи главният банкер на държавата, но това, което смущава ефира е, че и двамата кандидати са депутати и кандидатурите им са по-скоро политически, а не толкова експертни. А винаги когато става въпрос за политически кандидатури, стои притеснението, че се предлага пост като награда за добре представилите се верни на партията хора.

"Не е ясно какво се търси, няма визитна картичка - няма преценка на онези рискове, които са свързани с българската икономика, свързани с икономиката на Евросъюза, специално на еврозоната и всякакви външни шокове. В този смисъл начинът, по който се търси управител на БНБ, много прилича на споразумението между партиите в коалицията - там един път се споменава инфлация, 41 пъти иновации, а инфлацията е основният проблем, поне в паричната политика за предстоящите няколко години", казва Красен Станчев, икономист.

А очакванията за новия гуверньор са сериозни, тъй като заварва икономика с не малко проблеми. Основните причини са външни фактори и вътрешнополитически решения причинени от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

"Първо, в България икономиката е в по-лошо състояние, отколкото във всеки един момент от 2001 г. досега - даже от 98-ма година поради натрупването на външни рискове, което се дължи, от една страна, на рецесията преди пандемията, рецесия след пандемията, излизане, нова рецесия вероятно или стагфлация, както и други предизвикателства пред икономиката. Международната разплащателна система е под стрес, първо поради собствената политика на Европейската централна банка, второ по-лошото функциониране на надзорните институции", смята Красен Станчев.

Икономическите фактори ще се отразят на цялостната парична система в Евросъюза.

"Разплащателната система на Европейския съюз няма да мине безпроблемно, това, че Русия губи най-много от цялата тази война е малка част от картината, която новият Управителен съвет трябва да има пред очите си. В цялата тази картина е стресът, който ще има еврото, европейската разплащателна система и европейската икономика и той е нетривиален стрес - такъв не е имало от края на Втората световна война", обясни икономистът.

Дали новите кандидати отговарят на цялата тази тежест, която трябва да поемат на плещите си е въпрос, чийто отговор иска повече от политически заявки.

ИТН няма да оттеглят кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ

"В този смисъл визитната картичка на Управителния съвет и на управителя трябва да бъде на хора, които са преживявали нещо подобно - във вътрешен и във външен план - да имат доверието не само на българската публика - възможно най-широкото, вероятно целия парламент или по-голяма част от партиите представени в парламента и, разбира се, доверието на такива институции като МВФ, ЕЦБ, ЕК, ЕБВР, Световната банка", каза Станчев.

Остава отворен и въпросът дали кандидатът трябва да е външен за банковата система човек или добре позната личност на евроинституциите и банковите среди.

Досега управителите на БНБ са били 33-ма. Най-дълго - по 12 години - са управлявали Христо Чакалов и Иван Искров. Сред управителите има и една жена - Вела Луканова. Добри Божилов пък е бил осъден и екзекутиран заради водената от него парична политика.

Какви са правомощията на управителя на БНБ?

"Сега мисля, че тези, които са предложени, и двамата отговарят на изискванията, но не са най-добрите кадри, които би могло да бъдат според мен", смята финансистът Красимир Ангарски.

Самият Ангарски, който е подготвил страната за валутния борд, е получавал два пъти предложение да заеме поста управител на БНБ. Отказал е, защото е усещал, че няма нужната подкрепа зад него. По думите му не трябва да се хвърлят и прекалени надежди върху заемащите поста управител на БНБ, особено при справяне с усложнената икономическа обстановка.

"Ние ако опрем до шефа на БНБ, който ще бъде избран да ни реши тези проблеми, много се лъжем - те имат определени функции и трябва да си насочат вниманието към въвеждане на еврото защото времето напредва, остава малко време до въвеждането", каза Ангарски.

България е поела ангажимент за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година.

"Тези двамата, нямам нищо против тях, не искам да ме разбирате неправилно, но трябва да имаме по-силна позиция пред европейските институции, сега особено когато ще минаваме към еврото. Там има едни пари както ги наричаме ние резерва 18 млрд. - една част трябва да се съхранят тук, според мен трябва да отиде една част към фонда за гарантиране на влоговете, защото беше източен покрай КТБ, друга част да останат в БНБ. Трета част ще отидат в ЕЦБ, има много работа. Човекът, който ще се занимава, трябва да има много силни позиции, да не е само на ниво преподавател или асистент - тук говорим за длъжност, която е равна на министър-председател", обясни Красимир Ангарски.

По думите му споровете за дипломата на един от кандидатите - Андрей Гюров, са излишни, защото не това трябва да бъде основен критерий за определяне на гуверньор. Според финансиста решението в момента би било едно - да има нов конкурс с повече кандидати. Трябва да спечели този кандидат, който е бил най-много подкрепен и най-добро обоснове визията си за бъдещето на Централната банка.

Преди седмица депутатите промениха начина, по който може да се вземе решение в Народното събрание. Вместо със 121 депутати, необходими са само половината от регистрираните. И това отново натежа в политическата игра, а не в експертизата.

"Централната банка в днешно време е една изключително важна институция, ключова за всяка една развита икономика тя в общи линии трябва да комуникира да сигнализира ясно на пазарните участници, на гражданите на бизнеса и на фирмите - как се развива икономиката, какви защитни механизми могат да бъдат използвани по време на кризи, особено в текущата ситуация, която виждате е доста сложна", заяви Атанас Пеканов, икономист и бивш служебен министър на икономиката.

Неминуемо според бившия вицепремиер в служебното правителство на Стефан Янев отражение ще има и спорът, който се води в управляващата коалиция.

"Тези спорове, които се получиха, не бяха най-добрият вариант за избор на гуверньор, от друга страна единственото положително от това нещо е, че се събуди интересът в гражданите за това каква е ролята и функцията на централната банка", добави той.

Според Пеканов, който работи в академичните среди, не само самото влизане в еврозоната ще бъде важно, но също така и комуникацията с хората, които в момента са по-скоро уплашени от приемането на еврото, отколкото запознати с ползите от това.

"Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания, трябва да се обясни на гражданите как ще протече този процес изисква и доста логистически и организационни стъпки, както и различни механизми", обясни Пеканов.

Андрей Гюров: БНБ трябва да направи масирана информационна кампания за приемането на еврото

Все повече наяве ще излизат и проблемите на икономическата среда, пред които ще бъде изправено не само управлението на страната, но и цялата финансова система. Не на последно място - следващият управител на БНБ ще бъде име и в "клуба на богатите", както наричат еврозоната.

"При добри обстоятелства в момента, в който ние влезем в еврозоната, бъдещият гуверньор ще бъде част от Управителния съвет на Европейската централна банка. Това означава, че той ще участва на всеки шест седмици в рамките на Управителния съвет, където се взимат решенията за повишаване или понижаване на лихвените проценти както и по отношение на други политики, които ЕЦБ има", каза Атанас Пеканов.

Вече се правят първи постъпления за повишаване на лихвените проценти, това ще изисква да знаем какво е мнението на бъдещия гуверньор. Освен специалист обаче, както в конкурс, новият управител на БНБ трябва да е умен, интелигентен и притежаващ достатъчно комбинативност.

Любомир Каримански, ИТН: Необходимо е постът управител на БНБ да бъде издигнат надпартийно

"Обикновено гуверньорът, на която и да е централна банка, е една амалгама и балансирана смесица от човек с политически признания, с политическа кариера ако щете и едновременно с добра професионална подготовка. Две са определящите неща, които трябва да бъдат на преден план - този човек трябва да умее да балансира и съответно затова да има съответния политически профил, не е необходимо непременно да бъде политик, но трябва да бъде човек, който се ориентира в политиката и, второ, трябва да бъде добър организатор и мениджър, защото в края на крайщата основната му работа ще бъде да ръководи една доста сериозна институция, каквато е Българската народна банка и съответно не по-малко важно е, че участва в заседанията на ЕЦБ. Заедно с министъра на финансите те са двамата основни стожери на развитие на държавата и за нейната стабилност", каза финансистът Любомир Дацов.

Според Дацов какъвто и да е изходът от войната в Украйна, отражението ще се усеща в икономиката най-малко през следващите две десетилетия.

"Нищо не може да бъде същото след това, което се случи, защото взаимоотношенията първо дълго време ще се възстановяват, не е ясно колко ще продължат нещата в Украйна, фактът е че ако продължим по този начин без да има политически изход от ситуацията там, нещата могат да продължат много дълго. Факт е, че големите губещи ще бъдат Европа, включително и България", обясни Любомир Дацов.

Въпреки че изборът на гуверньор предизвиква медийният и политически шум от последните седмици, досега нито един от кандидатите не е обявил екипа си или с кого ще работи в банката, ако спечели поста.

"В крайна сметка не трябва да забравяме, че има Управителен съвет, който управлява банката, има съответните функции, така че не е един човек, който да поеме цялата отговорност, напротив целият Управителен съвет, особено тези подуправители с ресори, и на практика гуверньорът може да бъде обединителната фигура, но това е вече вътрешно разпределение на отговорности", каза икономистът Петър Ганев.

Експертите са категорични, че въпреки тежките икономически условия, от страната ни единствено зависи дали ще влезе в еврозоната или не.

"Това, което ще се случи с Хърватия, ще е важно, тъй като там ние се движихме заедно по един или друг начин, сходна процедура, сходни ангажименти, те са поставили срок за влизане в началото на 2023 г. и е интересно да видим какво ще се случи с тях, дали ще ги приемат как ще си покрият изискванията и може би първият сигнал от международната среда как ние можем да влезем ще дойде от това какво ще се случи с Хърватия, дали те ще влязат през 2023 г. или ще бъдат отложени. Това може да даде сигнал и, че при нас ще има някакво отлагане", добави Ганев.

Изборът на управител на БНБ не е лека задача, с политическо решение. Новият кандидат трябва да се ползва преди всичко с доверието на хората, на експертите, на европейските институции и банките, както и да има не на последно място дипломатически качества и опит. Вместо това обаче в момента тече конкурс с неясно задание. Затова и призивите към управляващата коалиция да изтегли и двамата си кандидати и да обяви нов конкурс се усилват и заради страховете, че изборът на управител на БНБ разстройва баланса в управляващата коалиция.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА УПРАВИТЕЛ НА БНБ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Великден: Цената на агнешкото започва от 20 лева
Преди Великден: Цената на агнешкото започва от 20 лева
Ботев (Пловдив) победи Локомотив (София) и отново е на 6 точки от второто място
Ботев (Пловдив) победи Локомотив (София) и отново е на 6 точки от второто място