НОВИНИ

Андрей Гюров: БНБ трябва да направи масирана информационна кампания за приемането на еврото

Калина Попова
от Калина Попова
21:18, 08.04.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Със сигурност можем да кажем, че коалицията е здрава и ако нещо можем да извлечем като извод - всеки спор я прави по-силна. Понякога сме образцово семейство, понякога приличаме повече на шумна италианска фамилия. Важно е, че с разговори винаги успяваме да стигнем до правилния отговор и да вземем правилното решение за управлението." Това заяви в "Панорама" Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната" и кандидат за гуверньор на БНБ.

Той подчерта, че още в началото управлението се е сблъскало със сериозни кризи и подхожда с отговорност към всяка една тема, като се стреми да изпълни ангажиментите, които е поело към избирателите си.

Макар предложението на ПП за издигане на обща кандидатура за БНБ да не е било подкрепено, ситуацията в коалицията не е критична, смята Андрей Гюров.

"Това, което видяхме през последните две седмици е, че има два профила на кандидати с различен опит, експертност, публична позиция и репутация. Всеки може да направи преценка кой кандидат би предпочел начело на БНБ", каза той.

Андрей Гюров представи и вижданията си за управлението на БНБ:

"Когато си във валутен борд, нямаш собствена монетарна политика, но управителят на БНБ има много друга работа - изчистването на натрупани рискове в банковата система, превенция на прането на пари, борба с корупцията - все неща, по които Националната банка е много пасивна. Следващият мандат би бил възможност тя да се изчисти от корозивни капитали. Друга важна тема е влизането на България в еврозоната и БНБ има отговорността да направи масирана информационна кампания, така че всеки да разбере какво означава приемането на еврото, защо то е добро и по какъв начин ще подобри живота на отделния гражданин".

АПИ скара депутатите: Кирил Петков предложи НС да отпуши плащането при пълен контрол

Гюров заяви, че спирането на парите за пътищата няма нищо общо с министър Караджов, който е от квотата на ИТН. Обясни, че има натрупване на лошо наследство от предишното управление и договори, които създават юридически проблеми.

"Искаме да бъдем сигурни, че парите, тези 620 милиона, които са от втория транш, ще отидат наистина за работа, която е свършена. Нашите юристи подготвят в момента една редакционна поправка, която се надявам още следващата седмица да влезе в решението и да подсигурим тази прозрачност и сигурност - че средствата ще отидат там, където са необходими. Мисля, че още в близките дни ще имаме решение", увери той.

На въпрос дали ако "Продължаваме промяната" управляваха еднолично, биха предоставили оръжие на Украйна и биха изгонили руския посланик, Гюров отговори:

"Със сигурност такива решения биха били взети по-лесно, защото нашата коалиция е доста разнолика. Управление само от една партия би било по-лесно, но в никакъв случай не мога да кажа, че има винаги еднопосочни решения. Принципът, на който е събрана ПП е, че всеки има право на независимо мнение."

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Гюров отрече одобрението на Плана за възстановяване от ЕК да е свързано с тайна договорка относно еврочленството на Северна Македония.

"Това, което Урсула фон дер Лайен каза е, че правителството е представило един от най-добрите планове, които ЕК е одобрявала и мисля, че с това падна и една от последните опорки на опозицията - че Планът ще се забави и с него ще има проблеми", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив надигра ЦСКА след раздялата с Тунчев
Локомотив Пловдив надигра ЦСКА след раздялата с Тунчев
Маклейн Уорд оглави класирането на Световната купа по прескачане на препятствия
Маклейн Уорд оглави класирането на Световната купа по прескачане на препятствия