НОВИНИ

От нашите пратеници: Франция преди първия тур - Макрон с минимална преднина пред Льо Пен

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
20:29, 08.04.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

На последната права на изборите за президент на Франция развръзката от първия тур изглежда се заплита. В последните проучвания, огласени преди само три часа, разликата между Еманюел Макрон и Марин льо Пен е само 2%, като Макрон е с 26 процента, а Льо Пен - с 24 на сто.

Вижте повече в прякото включване на специалния ни пратеник в Париж Даниел Чипев

Почти всички кандидати мобилизират избирателите си като обявяват, че именно те ще се изправят на втори тур срещу Макрон. Засега реални шансове за това има Марин льо Пен. Конкурентът ѝ - крайнодесният Ерик Земур заяви, че само той може да мобилизира десните избиратели.

Стопява се разликата между Макрон и Льо Пен

Но всъщност голямата изненада тук е крайнолевият Жан Люк Меланшон. Той повишава резултата си ден след ден. От пета позиция в началото на март, днес той е на трета. И разбира се, в кампанията сега се цели срещу Льо Пен. Едва ли ще стигне до балотаж, защото и Марин льо Пен напредва със същия ритъм. Но с едно изречение - всички са срещу Макрон, за да привлекат нерешилите избиратели, които са рекордно много.

Коя е Марин льо Пен?

Президентските избори във Франция: Войната в Украйна тема на първия тв дебат

Кой е Еманюел Макрон?

Нетипичен, амбициозен, натрупал лично състояние като инвестиционен банкер в банка Ротшилд, бивш министър в социалистическо правителство - Еманюел Макрон тръгва по свой път през 2016 г. Основава своя центристка партия "Република, напред". Обяви последен кандидатурата си за президентските избори тази година. Проучванията му дават победен резултат от 54% за втори мандат.

Еманюел Макрон побеждава лесно крайнодясната Марин Льо Пен на втория тур на изборите през 2017 г. с 66 процента от гласовете. Стратегията му е да застане извън традиционните партии. Става президент на 39 години и е най-младият държавен глава на Франция в Петата република.

"Това доверие ме задължава да не ви разочаровам, да бъда на висотата на това предизвикателство и да пренеса през следващите пет години вашето вдъхновение", каза той в изборната нощ през 2017 г.

Войната в Украйна засили позициите му в обществото. Опитите му да помогне за решаване на кризата са многобройни. Среща се лично с Путин, често говори по телефона с руския и с украинския президент.

Макрон е разговарял с Путин и Зеленски, договорили са се за защита на ядрените централи в Украйна

Макрон защитава неуморно интересите на Франция в Европейския съюз. Някои дори съзряха в него наследник на оттеглилата се германска канцлерка Ангела Меркел на европейската сцена. Именно френско-германската ос ражда идеята за създаване на огромен по размерите си финансов фонд за възстановяване и развитие, който икономически да спаси Европа от последиците от пандемията.

По темата работиха: Д. Чипев, Ем. Запартова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Еманюел Макрон?
Кой е Еманюел Макрон?
Голям пожар бушува в гората край Малко Търново (Снимки и видео)
Голям пожар бушува в гората край Малко Търново (Снимки и видео)