НОВИНИ

Коя е Марин льо Пен?

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:11, 07.04.2022
5009
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес е последният митинг преди вота на Марин льо Пен, която за последните две седмици затвърждава позицията си сред избирателите с крайнодесни убеждения, за сметка на другия крайнодесен кандидат Ерик Земур. Очаква се обаче на балотажа тя да се възползва от гласовете на неговите привърженици. Какъвто и да е изходът, с тази предизборна кампания Марин льо Пен прави сериозна стъпка по пътя към целта на политическата си кариера.

Тя се устремява за трети път към Елисейския дворец, мобилизирала е всички сили в необичайната предизборна обстановка и, както винаги, е уверена в победата.

"Да, имам възможност да спечеля тези президентски избори и с помощта на френския народ ще ги спечеля. Защото народът разбра, че ако гласува, ще спечели. И те ще гласуват", заяви Марин льо Пен.

Тя е упорита като баща си Жан-Мари льо Пен - основателят на крайнодесния Национален фронт. С лидерския пост Марин льо Пен поема и участието в президентските избори. След първия неуспех през 2012, тя отстранява баща си от партията, заради скандални изявления, преименува я на Национален сбор и вади от програмата искания като отказ от еврото и излизане от ЕС. Други крайни идеи остават като референдум за драстично намаляване на имиграцията и ограничения за чужденците.

"В една страна всеки с гражданство има повече права от чужденеца. Това не е съвсем вярно във Франция, където правата са почти изравнени. Аз смятам, че френското гражданство трябва да ви дава повече права от тези на чужденците", заяви Марин льо Пен, кандидат на "Национален сбор".

При второто явяване през 2017 г. крайнодясната кандидатка стига до балотаж с Еманюел Макрон. За тези избори миналото лято ѝ предрекоха победа.

Но войната в Украйна се оказа проблем за Марин льо Пен, чиято партия е получавала кредит от руска банка. Преди изборите през 2017 г. тя беше приета в Кремъл от Владимир Путин, за когото е говорила с възхищение.

Льо Пен не се смути и се постара да извлече полза от ситуацията. Рейтингът ѝ се повиши, когато заговори за въздействието на санкциите срещу Русия.

"Жестоката война, която понасят украинците, изважда на показ тежки слабости на нашата страна, последици от погрешни политически решения, за които французите плащат висока цена", коментира Марин льо Пен.

В кампанията си Марин льо Пен не само остро критикува президента, а наблегна на нещата, които вълнуват всеки обикновен човек.

"С цените на газа, електричеството и горивата никой вече не смее да показва ирония. Покупателната способност е големият въпрос на ежедневието и аз давам незабавни решения. Като президент ще намаля ДДС за всички енергийни продукти от 20 на 5 процента и половина", заяви Марин льо Пен.

Дни преди изборите разликата в рейтингите на президента Макрон и кандидатката на "Национален сбор" намаля критично. Дали този път Льо Пен ще има шанс в разбъркания политически пейзаж във Франция, където основните партии изпаднаха от челните места? Или на балотажа ще се задейства традицията за обединение на политическите сили срещу крайната десница? Предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Офталмологът д-р Нора Великова спечели конкурса "Млад учен" за иновативна операция
Офталмологът д-р Нора Великова спечели конкурса "Млад учен" за иновативна операция
Фенове на ЦСКА от Старозагорска област с протест срещу БФС
Фенове на ЦСКА от Старозагорска област с протест срещу БФС