НОВИНИ

Кой е магистратът, заплашен с убийство?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:14, 07.04.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Криминално
Слушай новината

Заплашиха с убийство магистрат. Прокурор от Спецпрокуратурата получил анонимен плик с патрон и бележки. Пратката била оставена в служебния кабинет на магистрата. От държавното обвинение не назоваха името на заплашвания магистрат. По непотвърдена информация обаче става дума за Ангел Кънев - прокурор в Специализираната прокуратура, работил по дела с висок обществен интерес.

Хартиеният плик бил открит в кабинета на магистрата, в шкаф с канцеларски материали. Пратката била анонимна, адресирана лично до него. В плика са открити патрон и няколко хартиени бележки, представляващи напечатани изрезки на отделни думи.

Магистрат от Специализираната прокуратура е заплашен с убийство

"Какво пише на изрезките ли? Дословно пише "кръв" и "информиран". В плика има и текст с името на столична болница, която нашият колега многократно е посещавал през последните месеци, както и бележка с името на чужда държава", каза Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

Образуваното по случая досъдебно производство е за системно следене и заплаха за убийство. От държавното обвинение съобщиха, че ще информират за заплахите европейски институции и посолства на държави.

"В случая става въпрос за наш колега, който повече от година е с поставена охрана, поради неговата застрашеност от месеци. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги", каза Милева.

Сийка Милева: Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата

Охраната на заплашени магистрати от миналата година се осигурява от дирекция към Министерството на правосъдието. От там заявиха, че заради образуваното досъдебно производство изнасянето на факти за случая може да бъде закононарушение.

"Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицирана информация. Призовавам ви да не се политизира конкретният случай и силно се надявам да не се злоупотребява с него", каза Емил Дечев - зам.-министър на правосъдието.

След заплахата срещу магистрат: Правосъдното министерство призова да не се политизира случаят

От Спецпрокуратурата в позиция изразиха надежда, че Министерството на правосъдието и МВР ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати.

Спецпрокуратурата призова за мерки за защита на живота и независимостта на магистратите

А от МВР съобщиха, че са в пълна готовност да съдействат за разкриването на престъплението. И уточниха, че не могат да се сезират и да започнат самостоятелна работа по случая, защото вече е образувано досъдебно производство. Това може да се случи, ако оперативно-издирвателни действия бъдат възложени от прокуратурата, обясняват от МВР.

Службите на МВР имат пълна готовност да се включат в разследването на заплахата срещу магистрат

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев определи състава на волейболистите до 20 години
Мартин Стоев определи състава на волейболистите до 20 години
Стопява се разликата между Макрон и Льо Пен
Стопява се разликата между Макрон и Льо Пен