НОВИНИ

Сийка Милева: Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 07.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде изявление пред журналисти във връзка с образувано досъдебно производство за закана с убийство на магистрат от Специализираната прокуратура.

Вижте повече подробности в прякото включване на Йоана Миланова.

Свидетели сме на поредна форма на натиск върху наш колега, за съжаление, този път с криминален характер. Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата, заяви Сийка Милева.

Повече от година заплашеният магистрат е бил с охрана заради неговата застрашеност, уточни тя.

Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни заплахи, атаки и репресии, попита Милева.

Вчера на столичната ул. "Черковна" в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

В плика са открити – патрони няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които "кръв" и "информиран", както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, в което е пребивавал магистратът. Пликът със заплахата е бил адресиран лично до него, без посочен подател.

Сийка Милева определи случилото се като недопустимо. Каква е целта - магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения, попита риторично тя.

Европейската комисия, Европейският парламент, Консултативният съвет на европейските прокуратури, посолствата у нас на държавите членки на ЕС, САЩ и Великобритания ще бъдат информирани за заплахата към българския прокурор.

Целия брифинг вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лига Европа и Лигата на конференциите навлизат в решителната си фаза
Лига Европа и Лигата на конференциите навлизат в решителната си фаза
ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България
ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България