НОВИНИ

Депутатът от Украйна Егор Чернев: Русия иска да окупира възможно най-много територия, но ние ще се бием

bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 07.04.2022
Чете се за: 09:30 мин.
Европа
Слушай новината

Егор Чернев, депутат от Върховната Рада на Украйна и ръководител на постоянната делегация на страната в парламентарната асамблея на НАТО даде специално интервю за "Светът и ние". Той беше в България заедно със свои колеги.

Очаква ли Украйна нови атаки от руската армия? Според източници на НАТО ще има такива атаки на изток. Как се подготвя Вашата армия?

Егор Чернев: Русия няма да спре. И това което правят в района на Киев е просто прегрупиране на силите им и придвижване към източната част на страната ни. И според мен плановете им са да окупират цялата територия на областите Донецк и Луганск и дори Харков - североизточната част на Украйна. Те просто се опитват да окупират възможно най-много територия, за да имат по-силна позиция в преговорите за мир. Но ние ще се бием и, както виждате, нашата армия е доста добра на бойното поле. Ние ги спряхме край Киев. Те загубиха много от войниците и офицерите си , както и танкове и бронираните машини. За това сега те не могат да се придвижат към централната част на Украйна, за това унищожават с ракети нашата критична инфраструктура, и реално убиват нашите цивилни граждани - много от тях. Видяхте снимките от Буча, който нашите войници си върнаха едва преди няколко дни. Той беше окупиран и има много убити цивилни, изнасилени жени, убити деца. Така че няма армия, налице е армия от военни престъпници.

Тези жестокости в Буча и други градове около Киев според експерти може би са дело на чеченски бойци.....И също, от британското разузнаване казват, че руски наемници от групата Вагнер също се бият в Украйна. Кажете ми какво знаете за състава на руските сили?

Егор Чернев: Имаме потвърждение, да. Вижте, аз не бих казал чеченци - те са кадировци. Те са хората на Кадиров, който в момента е ръководителят на Чечня. Тъй като чеченците, които се биха срещу Русия по време на първата и втората чеченска война, всъщност се присъединиха към нашата украинска армия и се бият срещу руснаците в момента. И да, ние имаме много потвърждения и доказателства, че хората на Кадиров са там, но не на фронтовата линия. Повечето от тях всъщност не участват в боеве. Те са в Украйна и те извършват тези военни престъпления - повечето от тях. Това е ролята им. И, освен това, Русия се опитва да намери още подкрепа в други държави, като групата Вагнер, сирийци и други, тъй като те загубиха много войници, те не могат да намерят повече хора без обща мобилизация в своята държава. За това търсят хора в други държави.

Вие всъщност сте от Бердянск, където имаше много боеве. Кажете ми, какво се случва там в този момент? Как са Вашето семейство и приятели? Имате ли новини от тях?

Егор Чернев: За съжаление родният ми град е окупиран от руснаците. В момента няма връзка с хората там, тъй като мобилната мрежа не работи. За щастие, моите родители и семейството ми сега не са в Бердянск - те са на безопасно място. Всъщност, в региона има много етнически българи и те сега са в окупирана от Руската федерация територия . Надявам се, да са в безопасност и случилото се в Буча да не се повтори и в тази област. Но ние трябва да се борим и, знаете, всеки ден коства животите на наши цивилни и затова се нуждаем от още подкрепа, още санкции, още действия от нашите съюзници.

Като депутат от Украйна, Вие работите във Вашия Комитет за НАТО. Смятате ли, че стремежът на Украйна да влезе в НАТО беше истинската причина за тази война, защото в крайна сметка Русия има граница и с държава членка на НАТО, а именно Латвия? Дали Вашият стремеж да влезете в НАТО предизвика войната?

Егор Чернев: Не, не. Съвсем не. Реалните причини, поради които Русия започна тази война срещу Украйна, са: първо - да промени световния ред, да разпространи своето влияние върху Украйна, балтийските държави, държавите от бивши Варшавски договор. И ако ние не ги спрем, те ще се дойдат в балтийските държави, ще дойдат към Полша, ще дойдат в България. Защото дори преди няколко дни Медведев каза, че „ние трябва да разрешим този проблем с Украйна и трябва да преизградим новото политическо пространство от Владивосток до Лисабон". Това е тяхната визия. Те просто се опитват да променят световния ред и да изместят САЩ, Обединеното кралство и ЕС като доминиращи сили на геополитическата карта. Поради това в момента ние сме врагът, който спира напредъка на руснаците към Европа.

Вашият президент говори през последните няколко дни за неутрален статут за Украйна. Но какво точно означава това? Готови ли сте да се откажете от стремежа си към НАТО? И ако е така, какви ще бъдат гаранциите за сигурността на Украйна в бъдеще, тъй като всички ние се надяваме, че войната няма да продължава вечно?

Егор Чернев: Проблемът е, че през 2008 г. ние получихме обещанията, че ще разполагаме с план за действие за членство и после ще станем член на НАТО. Но от 2008 г. насам не сме получили дори картата и това не е наше решение. Това е решение на 30-те държави членки на НАТО. Разбира се, ние бихме желали да сме членове на НАТО и това е нашата цел, това пише в Конституцията ни, това е нашето вдъхновение, нашия път, пътя ни към колективната отбрана и колективната сигурност. И ние разбираме, че това е един от главните, всъщност първият съюз, който може да ни осигури тази сигурност. И всъщност не само на нас да ни бъде предоставена, защото Украйна ни показа в този момент, че армията й е силна и ние можем да допринесем за тази сигурност на западния съюз.
Но решението следва да бъде взето от държавите от НАТО. Затова търсим всякакви начини да се защитим. А статутът на неутралност не е първостепенен за нас. Той е нещо като възможност. Ако ще имаме някакви гаранции за сигурността си от ядрени държави, можем да го обмислим като възможност.

Като говорим за това, Вие всъщност имате армейски опит от 2014 г. Как и кога ще приключи тази война? Какво мислите?

Егор Чернев: Трудно е да се предвиди какво следва. Ние трябва да се бием докрай и всъщност ще се съпротивляваме и ще се бием, тъй като това е нашата държава, това е нашата нация и нашето бъдеще. И всъщност ние се бием не само за него, но и за бъдещето на целия демократичен свят. Както вече казах, плановете на Путин, за съжаление, не включват само Украйна. За това ни трябва подкрепата на Запада, от подкрепата на вашата страна. Вие имате оръжие, което ни е нужно - нужно ни е за днес, нужно ни е за вчера.

Да, ние ще продължим нашата битка, защото нямаме вариант да не направим това. Но ние се нуждаем от санкции, нуждаем се от оръжия. Както Уинстън Чърчил е писал на Рузвелт през 1941 г., дайте ни инструмента и ние ще довършим своята работа. Нашата работа е да спрем Путин в Украйна и да не им дадем възможност да нахлуят в Европа.

Автор: Йоана Левиева

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решено: Алеята пред руското посолство ще се казва "Героите на Украйна", а градинка в близост - "Борис Немцов"
Решено: Алеята пред руското посолство ще се казва "Героите на Украйна", а градинка в близост - "Борис Немцов"
Капитанът на Черно море за завръща за мача с Левски
Капитанът на Черно море за завръща за мача с Левски