НОВИНИ

ЕС отлага с месец пълната забрана за внос на руски въглища

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:03, 07.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В своя резолюция Европарламентът настоя за пълно и незабавно ембарго върху вноса на руски петрол, въглища, газ и ядрено гориво. Еврокомисията засега предлага забрана само за вноса на руски въглища и затваряне на европейските пристанища за руски кораби. На фона на резерви на Германия 27-те обсъждат пети пакет санкции срещу Москва заради жестокостите в Буча.

С 513 гласа за, 22 против и 19 въздържали се, Европарламентът поиска Съюзът да санкционира всички руски енергоносители. Общността внася от Русия 45 на сто от въглищата си, толкова от природния газ и 25 процента от петрола.

"Това е много, много важен момент и значителна стъпка. Позицията на този парламент е ясна и изпраща силен сигнал в подкрепа на хората на фронтовата линия в Украйна. Добра работа!", заяви Роберта Мецола - председател на ЕП.

Заради натиск на Германия Евросъюзът отлага с един месец за средата на август пълната забрана за внос на руски въглища, съобщава източник на Ройтерс. С петия пакет санкции за първи път 27-те вземат на прицел руския енергиен сектор, все още без газ, петрол и ядрено гориво. Великобритания спира руските въглища чак в края на годината. Украйна настоява санкциите срещу Русия да са достатъчно болезнени, за да я принудят да прекрати войната. Киев иска и забрана за руския петрол.

"Някои политици още не могат да решат как да ограничат притока на петродолари и евро към Русия без рискове за собствените им икономики. Но затова хората влизат в политиката - да решават трудни проблеми. Ако не могат не си струва да започват политическа кариера. Единственият въпрос е колко още украински мъже и жени ще успеят да убият руските военни, докато някои политици, ние знаем кои, намерят решителност за действие", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Руското посолство в Дъблин вероятно ще остане на студено и без топла вода след отказ на фирми да доставят гориво, съобщава Ирландската телевизия.

Управата на пристанището в Ротердам внимателно следи решенията за санкции за да прецени потенциалните последици. Оттам минават големи руски доставки, включително въглища. Една от тревогите е, че освен корабите под руски флаг, техните собственици и наематели, рестрикциите вероятно ще обхванат и самите екипажи.

"Разтревожени сме, защото на нашите кораби работят около 3000 руски моряци", заяви Анет Костер от асоциация на корабособствениците в Нидерландия.

Австрия изгони четирима руски дипломати за действия, несъвместими с техния статут. Виена последва примера на редица европейски столици, които тази седмица предприеха подобна стъпка в знак на възмущение от данните за масови убийства в Буча.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински футболист нападна Путин
Украински футболист нападна Путин
Статуя на Серхио Агуеро ще бъде открита пред "Етихад"
Статуя на Серхио Агуеро ще бъде открита пред "Етихад"