НОВИНИ

Иван Колев: Очевидно не произвеждаме футболисти на нивото, на което трябва да бъдат

Иван Колев
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 07.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на Локомотив (София) Иван Колев говори пред БНТ за проблема с големия брой на чужденците, които се подвизават в отборите от Първа и Втора лига и по този начин намаляват шансовете за изява на младите български футболисти.

Според него най-важният въпрос, чийто отговор трябва да бъде намерен е защо чуждестранните футболисти са предпочитани пред българските.

"Първо, всеки отбор от Първа и Втора лига има своите цели и за постигането им избира съответните футболисти. Ако даден отбор може да постигне тези цели само с български футболисти не вярвам, че ще посегне към чужденците. Тогава обаче възниква въпросът "Защо се избират чужденците"? Явно, те са по-класни от нашите. Освен това трябва да се запитаме и защо българските футболисти не са искани в чужбина, а пък ние търсим чужденци да играят в България", коментира Колев.

Наставникът, който в кариерата си е бил и национален селекционер на страни като Мианмар и Индонезия разкри, че дори страна като Италия е принудена да се бори с подобен на нашия проблем с липсата на качествени млади футболисти.

"Очевидно не произвеждаме футболисти на нивото, на което трябва да бъдат. Това трябва да ни накара да се замислим по този въпрос. Този проблем обаче не съществува само у нас. Говорихме си с треньора на Царско Село (Стефано Макопи) за националния отбор на Италия и той сподели, че големият проблем на Роберто Манчини е именно липсата на качествени футболисти на важните постове. Веднъж завинаги трябва да се разбере, че във футбола, когато има конкуренция за даден пост, по-добрият играч остава. Ако българският футболист е по-добрия, какъв е смисълът от чужденеца. Чувам отнякъде, че чужденците искали по-малко пари, за да играят, но не мога да коментирам подобни слухове, тъй като не съм в тази сфера", заяви треньорът на "железничарите.

Иван Колев говори и за "бездната", която се получава при футболистите, когато те преминават от юношеския към мъжкия футбол.

"В най-високото ниво на българския футбол няма място за обиграване на футболисти. Евентуално това може да се случи, ако даденият клуб вече е изпълнил целите си и не се бори за нищо. Именно затова трябва да се запитаме: "Как работим с тези момчета?" Аз виждам, че има проблясъци при по-младите футболисти, но за мен все още остава голяма бездна между юношеския и мъжкия футбол. Ето чух, че в Трета лига ще задължават отборите да играят с 3-4 футболисти до 23 години, но какви са тези млади футболисти на по 22-23 години? Според мен трябва да ги задължат да се използват момчета на по 18-19, за да могат на 20-21 вече да направят стъпката към най-високото ниво у нас", коментира наставникът на Локомотив (София).

Автор: Росен Станчев

Цялото интервю с Иван Колев вижте във видеото

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България докладва извършената актуализация на Морската стратегия
България докладва извършената актуализация на Морската стратегия
Конфискуваха имоти на Янко Попов - Туцо от Килърите
Конфискуваха имоти на Янко Попов - Туцо от Килърите