НОВИНИ

След заплахата срещу магистрат: Правосъдното министерство призова да не се политизира случаят

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 07.04.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев призова да не се политизира случаят със заплахата срещу магистрат от Специализираната прокуратура и подчерта, че силно се надява да не се злоупотребява с казуса.

Вижте повече подробности в прякото включване на Иво Никодимов.

Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицирана информация, изтъкна той по време на изявление в Министерство на правосъдието и допълни, че има образувано досъдебно производство, поради което изнасянето на факти може да е нарушение на чл. 198 по НПК, а също и да засегне чл. 360 от НК.

"Всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяната на закона са преминали под защита на Главна дирекция „Охрана“ като видът на мерките за защита и охрана не е бил променян. Дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата – същите охранители са преминали на работа в ГД „Охрана“ и са продължили да пазят магистратите. Призоваваме да не се политизира конкретният случай и силно се надявам да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели", каза Дечев.

Тази сутрин стана известно, че Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализирана прокуратура.

Магистрат от Специализираната прокуратура е заплашен с убийство

На 06.04.2022 г. на ул. "Черковна" в София в служебния кабинет на магистрата е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити патрон и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които "кръв" и "информиран", както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

Сийка Милева: Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата

Свидетели сме на поредна форма на натиск върху наш колега, за съжаление, този път с криминален характер. Магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата, заяви по-рано днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с образуваното досъдебно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо за изкуствения терен на Будьо/Глимт: Това е друг спорт
Жозе Моуриньо за изкуствения терен на Будьо/Глимт: Това е друг спорт
Службите на МВР имат пълна готовност да се включат в разследването на заплахата срещу магистрат
Службите на МВР имат пълна готовност да се включат в разследването на заплахата срещу магистрат