НОВИНИ

Поредно напрежение в коалицията - този път заради АПИ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:18, 07.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Отново напрежение в управляващата коалиция. Този път спорът се зароди между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Напрежението нарасна по отношение на проекторешение, с което НС трябваше да разреши на Агенция "Пътна инфраструктура" да се разплаща по прекратени вече пътни договори от периода 2017-2020 г.

Регионалният министър Гроздан Караджов поиска да се разреши на АПИ да продължи да поддържа и ремонтира пътната мрежа по 34 договора, от периода 2017 - 2020 г. Спорът възникна заради това, че в началото на заседанието председателят каза, че тази точка трябва да отпадне от дневния ред, защото по нея не са постъпили доклади от комисията. От ИТН заподозряха, че тъй като е имало разглеждане, но не е сложен подписа на председателя на комисията по регионално развитие, значи има умишлено действие. Вносителите на точката от ПП контрираха, че мястото на решение по този въпрос не е в НС, а в Министерския съвет.

Аз се обръщам към НС на Р България с предложение да разреши на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по действащите договори до избор на нови изпълнители по новите открити конкурсни процедури, както и да дадете възможност да се довършат 278 недовършени обекта - магистрални участъци, мостове, тунели и други, и да разплати частично претендираните от пътно-строителните фирми суми с цел да се намали социалното напрежение, породено от масовите уволнения в тях и последвалите протести и блокади на пътища и проходи от техни служители, каза Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие.

Уверявам ви, че с това предложение не се узаконяват незаконни договори. Договорите са си действащи и в момента. Те са резултат на открита състезателна процедура по закона за обществените поръчки, но те са с ограничен предмет и надвишени възлагания, т.е. нови не могат да се правят. Това не е индулгенция за извършваните основни ремонти под формата на текущи, допълни той.

Има един израз "Тарикат мъж не писка". Ако човек се е прецакал и е мъж, дори и да е сбъркал... това нещо го има в дневния ред, тъй като всички го подкрепят, тъй като и вие сте го подкрепили с подписите си, дайте да го гласуваме, за да развържем ръцете на Министерството на регионалното развитие, защото оттук нататък, ако не го направим и има една катастрофа или падне някой мост и има загинали хора, те ще бъдат на вашата съвест, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Това решение поражда въпроса дали трябва с решение на НС да се отпуснат тези средства или това е изцяло в прерогативите на МС и съответното министерство, попита Милен Матеев от ПП.

Правя процедурно предложение, а именно точка 14 от програмата за седмицата, явяваща се първа за четвъртък, а именно проект за решение на приемане на действие във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност от Агенция "Пътна инфраструктура" за осъществяване на дейностите по републиканската пътна мрежа да бъде в преместена в програмата за утре, каза Никола Минчев, председател на Народното събрание.

Депутатите определиха и процедурните правила за избор на двама членове на СЕМ, чиито мандат изтича.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки от тирове на Дунав мост при Русе
Километрични опашки от тирове на Дунав мост при Русе
Кандидатите за управител на БНБ остават двама
Кандидатите за управител на БНБ остават двама