НОВИНИ

Премиерът пред НС: Спазваме споразумението за Северна Македония без договорки

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:22, 08.04.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков отхвърли твърденията, че се опитва сам да прави договорки без коалиционните партньори и парламента по позицията за Северна Македония. А за руския посланик каза, че ако страната обяви Елеонора Митрофанова за персона нон грата - това би означавало пълно прекъсване на отношенията.

Нашата страна има ясна позиция за Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, заяви министър-председателят Кирил Петков и допълни, че не би взел решение без съгласието на Народното събрание - както на управляващите, така и на опозицията.

Кирил Петков обясни и защо до този момент страната ни не е обявила руския посланик за персона нон грата като припомни, че България вече отзова 10 руски дипломати и каза, че с прибирането на българския посланик от Русия на практика България е дала дипломатически знак на Русия, че трябва да постъпи по същия начин.

Ситуацията в Украйна прави и казуса със Северна Македония деликатен, смята Петков. Но уточни, че коалиционното споразумение в това отношение е ясно и се спазва.

"Единият от коалиционните ви партньори ви обвини в национално предателство и в желание сам да решите проблема зад гърба на българския парламент, българското общество", обърна се Йордан Цонев от ДПС към премиера.

"Аз, като министър-председател, по никакъв начин нямам правото, нито ще се опитвам да направя каквито и да е договорки. Имаме рамкова позиция, имаме декларация, всяко едно решение трябва да се случи с пълно обединение не само на управляващата коалиция, но и на опозицията. Ние трябва като нация заедно да го решим", отговори Петков.

Премиерът каза, че Европейската комисия също осъзнава колко е важно за България да бъдат защитени правата на българите в Северна Македония.

"Европа е готова да стане гарант през преговорния процес, преговорната рамка, която трябва да се подпише от РСМ и в тази преговорна рамка да има гаранции за правата на българите в Северна Македония", заяви Кирил Петков.

Според премиера руският посланик Елеонора Митрофанова се е държала до този момент абсолютно непристойно за един дипломат.

"Привлякохме нашия посланик в Москва на консултации в България, което по дипломатически език казваме: "и вие трябва да направите същото". Следващата стъпка е да я сложим като персона нон грата. Защо в момента още не го правим? Това ако го направим - това е пълно прекъсване на отношенията и според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС. Нямаме страна в ЕС, която още да го е направила", обясни той.

АПИ скара депутатите: Кирил Петков предложи НС да отпуши плащането при пълен контрол

Премиерът е в непрекъснат контакт с министър-председателя на Гърция за напредъка по газовата връзка.

"До края на юни този проект ще бъде завършен. Радвам се да кажа, че в последните 3 месеца се извърши повече работа по този проект, отколкото в предишните две години", каза той.

От ГЕРБ припомниха колко работа е свършена по време на тяхното управление.

"Интерконекторът Гърция - България стана възможен единствено и само благодарение на политиката, която водеше правителството на премиера Борисов. Оставихме няколко десетки километра, които трябваше да се построят и правителството се провали с гръм и трясък", заяви Теменужка Петкова.

Има значително увеличение на темпа на инфлацията, каза вицепремиерът Асен Василев и допълни, че той е свързан основно с енергоизточниците и храните.

"В момента работим заедно с колегите в ЕС и другите финансови министри, за да намерим общоевропейски подход по тази тема, тъй като ако всяка държава започне да сменя ставките, това, което ще се случи, е доста нерегламентирана търговия", уточни финансовият министър.

България е предложила да се намали наполовина минималната ставка на Европейския съюз, така че да може страната ни да намали акциза на горивата, каза още Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ твърди, че е подложен на политически натиск
СЕМ твърди, че е подложен на политически натиск
Даниел Лорер: Одобряването на Плана за възстановяване е истински голямата новина
Даниел Лорер: Одобряването на Плана за възстановяване е истински голямата новина