Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

АПИ скара депутатите: Кирил Петков предложи НС да отпуши плащането при пълен контрол

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:02, 08.04.2022 (обновена)
10379
Чете се за: 11:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На редовния парламентарен контрол днес Народното събрание проведе блицконтрол с премиера Кирил Петков и негови заместници заради отсъствието им миналия петък.

В парламента отново се породи напрежение сред управляващите партии. Причината за това станаха плащанията за ремонта на пътища в страната. От "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала, след като по предложение на ПП от дневния отпадна точката за предприемане на действия във връзка с опасност АПИ да не може да поддържа пътищата.

Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че НС може да отпуши плащането по ремонта на пътища, но при пълен контрол.

Любомир Каримански е получил есемес със заплаха

От "Има такъв народ" обявиха още, че кандидатът им за гуверньор на БНБ Любомир Каримански е получил вчера заплаха. В него се казва:

"Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни".

По темата за Северна Македония - премиерът увери, че не би взел решение без съгласието на парламента.

Нашата позиция е ясна - страните от Западните Балкани да станат част от ЕС. Единият от коалиционните ви партньори ви обвини в предателство и в желание сам да решите проблема, заяви Йордан Цонев от ДПС.

В нашата коалиция имаме ясно разписано споразумение, което спазваме. Аз като премиер по никакъв начин нямам правото, нито ще се опитвам да правя договорки. Имаме рамкова позиция и декларация. Това ние - управляващи, опозиция и народа трябва да решим заедно. Няма да вземем каквото и да е решение без съгласието на парламента. Ситуацията в Украйна направи деликатна ситуацията със Северна Македония. Сигурността на западните Балкани е от огромна важност, заяви Кирил Петков.

Петков: С "Джемкорп" подписахме писмо за намерение за инвестиции

Премиерът Кирил Петков обясни, че с компанията "Джемкорп" е подписано писмо за намерение за инвестиции, заяви той от трибуната.

За да успокоя опозицията- това, което подписахме е просто писмо за намерение за инвестиции и няма задължителен характер. Ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент - те нямат в този момент. Разпоредил съм пълна проверка - 5 години назад какви инвеститори са идвали. Няма да подпишем с никой, ако имаме най-малките съмнения, заяви Петков в отговор на въпрос от депутатката от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова за компанията "Джемкорп".

Дали Асен Василев има преведени пари по офшорна сметка, попита още Трифонова, на което Петков отговори категорично не.

Петков към ДПС: Разликата между вас и мен е, че аз съм независим

В основата на общата политика на правителството е борбата с корупцията - в интервю пред "Обзървър" използвате понятия като олигарх и медиен магнат. С какви данни разполагате, че да посочвате Пеевски, а защо не посочвате и други - като знаете, че и Прокопиев е олигарх и медиен монополист според западни издания? Хората говорят, че вие сте марионетка на Прокопиев. По ваш образ и подобие ли търсите покровител и на Борисов, попита Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Стоя и се чудя какъв е смисъла от тази институция като се задават такива въпроси. Разликата според мен между вас и мен е, че аз съм напълно независим, категорично отговори Петков.

От кого сте независим? Стана практика вихрушката на тази власт да лъже на алангро в ситуацията, в която се намира в сложна ситуация. Можете да ползвате и първоаприлска фактологическа неточност, но не всеки ден е 1 април, опонира Карадайъ.

Радомир Чолаков от ГЕРБ поиска Кирил Петков да се извини за въпроса "Какъв е смисълът на тази институция".

Но каза - ако ще се задават такива въпроси. Смисълът на тази институция е най-високият възможен, отговори Никола Минчев.

Вие ръководите тази институция и то не лошо - очаквах вие да отговорите. Ако едно нещо върви като пате, ако крещи като пате - то е пате. Ако повтаряш думите на олигарха Прокопиев, ако назначаваш хората му - то изводът е пате, каза Йордан Цонев от ДПС.

Шизофренията тук стигна до висоти. Като решите дали сте адвокат на Петков или председател - тогава ще се обаждате, господин председател. Когато някой заяви, че не вижда смисъл в НС - да го защитавате като Матросов на амбразурата, вече държим на вашето извинение, каза Маноил Манев от ГЕРБ.

Ако съм обидил някого - извинявам се, отговори Минчев.

НС да отпуши плащането по ремонта на пътища, но при пълен контрол

Държавата от 6 месеца е блокирана, не се строят пътища, не се ремонтират, има опасност за живота на хората. Вие подкрепяте ли НС да отпуши този процес да започне да се поддържа инфраструктура. Има душевно объркване на вашата група, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

За съжаление, поддръжката на пътищата включваше два типа проекти - законни и незаконни. Единственият начин да се плати по вторите е с решение на НС. Предлагам да има контрол върху средствата и да сме сигурни, че на тези, които се плати, е свършена истинска работа, защото се притеснявам, че ще плащаме пари на тези, които са нарушили закона, отговори Кирил Петков.

Това е така. Знаете, че ако не платим един метър не може да се направи. Подкрепяте ли - да или не, попита Йорданов.

Отговорът е да при пълен контрол, каза Петков.

Помолете опозицията да се извини за безумните въпроси, които задава, допълни Искрен Митев от ПП.

На въпрос премиерът отговори с да - дали е съгласен да се плати за незаконни договори, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Моля ви удържахте опозицията да не тълкува какво съм казал, допълни Тошко Йорданов.

Кирил Петков: Газовата връзка България-Гърция ще е готова през юни, през септември ще потече азерски газ

Газовата връзка с Гърция ще бъде завършена до края на юни

Тонът от днес хич не ми харесва. 100 пъти казвахме, че да сме зависими от един доставчик на газ не е добре. За нас е важно газовата връзка с Гърция да бъде завършена, каза Мартин Димитров от "Демократична България".

Благодаря за смисления въпрос. Всяка седмица разменяме комуникация между мен и премиера на Гърция, който ме уверява, че тръбата е напълно изградена. До края на юни този проект ще бъде извършен. За 3 месеца се извърши повече работа, отколкото последните 2 години. Минахме през цялото трасе, защото в момента енергийната сигурност на България зависи от него, каза Кирил Петков.

България е единствената страна в ЕС, която не предприема мерки срещу кризи, а хората са оставени да мизерстват, заяви Джердет Чакъров от ДПС.

Интерконекторът Гърция - България стана възможен само благодарение на кабинета на "Борисов". Оставихме само няколко километра и правителството се провали с гръм и трясък, каза Теменужка Петкова- ГЕРБ.

Политическите реакции по кризата с блокираните в Украйна български моряци

Петков: Готови сме в първите минути щом няма бойни действия, да изведем моряците от кораба "Царевна"

Има ли движение по въпроса с българските моряци на "Царевна", попита председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището - те са като алеята на смъртта. В момента са влезли руските танкове и обстрелваха украинците, които държат линията. Капитанът ме помоли да прекратим разговора, за да се скрие. Готови сме в първите минути, когато няма бойни действия да ги изведем. Но трябва да е безопасно. Хубавата новина е, че имат храна и вода за поне 8 - 9 дни. Надяваме се да можем да изкараме в безопасност тези българи, обясни премиерът.

Ако имахме добри канали и с двете воюващи страни, можехме да преговаряме да ги изведем. България също има специални части, но това нещо е рисковано. Сега чакаме военните действия да свършат, ами ако не свършат до една седмица? Няма как да ловят риба. Всичко това, което правите е добре, но действията трябва да са много по-адекватни, отговори Костадинов.

Преди два дни в 9.00 ч. сутринта имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той каза - изглежда не се стреля и не мога да съм сигурен дали няма да се стреля пак. Искам да ви уверя, че сме в комуникация и с руските, и с украинската страна. Буквално ги следим почасово. Това са 260 метра. Ако отидете на Гугъл ърт ще видите. Детайлите са важни. Не може да се говори алангро. Не е смешно, каза Петков.

Смехът ни е провокиран не от разказа на министър-председателя с кораба, на който се намират български моряци. И в това бихме подкрепили усилията на министъра на външните работи. Смехът ни е провокиран от непознаването на българския език. Дума алангро не съществува. Думата ангро е правилната. Та затова ние се усмихвахме, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Когато говорим за 15 човека и техния живот е обидно да си правите шегички, отговори премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в центъра на Русе
Пожар избухна в центъра на Русе
С двама американци баскетболният Берое надви Черно море Тича
С двама американци баскетболният Берое надви Черно море Тича