НОВИНИ

Заплашиха Каримански с есемес да се откаже от кандидатурата си за БНБ (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:19, 08.04.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатът Любомир Каримански е получил вчера заплашителен SMS да се откаже от надпреварата за управител на БНБ. Той беше издигнат за поста от "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов намекнаха, че зад заплахата може да стоят хора, подкрепящи другия кандидат на "Продължаваме промяната" - депутатът Андрей Гюров.

Премиерът Петков определи тези съмнения като пълен абсурд. Разпореди проверка на МВР и ДАНС. В ранния следобед полицията установи, че есемесът е изпратен от СИМ-карта, собственост на румънски гражданин.

Искрите между двете управляващи партии - "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" за управител на БНБ не стихват. Днес цялата парламентарна група на ИТН застана зад Любомир Каримански, когато обяви пред медиите новината и съдържанието на есемеса.

"Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни. С три удивителни", подчерта Каримански.

Тошко Йорданов определи заплахата като "мутренски подход, който напомня за отминали времена". Индиректно намекна с реторични въпроси откъде може да идва заплахата .

"Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата на БНБ. Пак казвам, спекулирам леко с реторичен въпрос. От другата страна е г-н Каримански. Самата ситуация, че за един нормален пост в държавата, който не е свързан с обществени поръчки и такива неща и кой знае какво има в БНБ. И тук е другият въпрос, който трябва да зададем - защо се използват мутренски прийоми и мутри. Всички сте достатъчно умни, за да си получите отговора без да се налага да го казвам на глас", заяви Йорданов.

Петков за заплахата към Каримански: Със сигурност са мутренски похвати

Премиерът Кирил Петков каза, че е разпоредил пълна проверка на МВР и ДАНС. Според него този тип заплахи са недопустими към когото и да било. Нарече абсурд намека, че заплахата може да идват от хора, подкрепящи Андрей Гюров.

"Със сигурност са мутренски похвати, който го е направил. Въпросът е кои са мутрите, които са го изпратили това нещо. Пълен абсурд е да се каже, че по някакъв начин идва от другия кандидат - това е абсолютно невъзможно. Въпросът е кой се опитва да направи тази провокация. Някой я прави нарочно в този момент. Но ние ще разберем", каза премиерът.

Христо Иванов от "Демократична България" призна, че е видно напрежението в коалицията и предложи решение за управител на БНБ.

"Призивът ми е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да се започне начисто разговорът за това да се намери кандидатура, която да може да обедини управляващото мнозинство и да се ползва с обединената подкрепа на целия парламент", каза Иванов.

Предложението обаче засега не среща разбиране от другите партии в коалицията .

"ПП има кандидат за БНБ, той се казва Андрей Гюров, изключително достоен и качествен кандидат, който няма да бъде оттеглен", заяви Михал Камбарев от ПГ на "Продължаваме промяната".

"По отношение на това дали ще го откаже от надпреварата (Любомир Каримански - б.р.) - няма да го откаже от надпреварата", категоричен е Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Това е въпрос, който в момента не коментираме", бе лаконичен Иван Ченчев от "БСП за България".

СИМ картата, от която е изпратена заплахата до Каримански, е на румънски гражданин

От всички парламентарни групи определиха заплахите като недопустими. Премиерът Кирил Петков обяви, че е разпоредил на МВР и ДАНС пълна проверка. По-късно днес стана ясно, че полицията е установила СИМ картата, от която е изпратено заплашителното съобщение. Картата е регистрирана на името на румънски гражданин с инициали L.T., който е влязъл в страната на 1 април.

Прокуратурата се самосезира за заплахата към Каримански

Изяснен е и неговият единен граждански номер. Мъжът е напуснал границите на България на 7 април. Картата е била активирана за 15 минути през вчерашния ден, след което е изключена. Установено е и мястото, където е активирана СИМ картата и е изпратено съобщението. Оперативно-издирвателните действия по случая продължават. Стана ясно също, че Софийската районна прокуратура се е самосезирала по този случай.

"И е възложила проверка на органите на МВР, които в срок от 10 дни следва да представят данни за евентуално извършено престъпление", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

След събиране на информацията наблюдаващият прокурор ще прецени има ли достатъчни данни за извършено престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши третият етап от изграждането на плана на БФС и УЕФА за развитие на български футбол
Завърши третият етап от изграждането на плана на БФС и УЕФА за развитие на български футбол
Ансамбълът ни заема временното четвърто място в многобоя в София
Ансамбълът ни заема временното четвърто място в многобоя в София