НОВИНИ

Ужасът на войната: Как се живее 25 дни в мазе

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:16, 08.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Да прекараш 25 дни в плен - това е съдбата на жителите на черниговското село Яхидне - едно от първите, завладени от руската армия в началото на войната в Украйна. За чудовищните условия, за страха, че във всеки миг можеш да бъдеш убит, и за това какво им е давало сила - разказва един от оцелелите.

4 седмици, 65 квадратни метра, 130 души. Това преживяват жителите на село Яхидне, в Черниговска област. На 140 км от Киев, едно от първите украински села след границата с Русия и Беларус. Те са сред първите, попаднали в плен на руските войски. Когато дошли има казали, че са инструктирани да останат 4 дни. За толкова щял да падне Киев и войната да приключи. Но реалността се оказала по-различна.

Когато войските нахлуват в селото, събират всички местни и ги затварят в мрачно и влажно мазе. Единствените два прозореца още в първия ден са заковани - нямат нито светлина, нито въздух.

Сега руската армия вече я няма, но споменът от ужаса е още болезнен. 60-годишният Никола показва как с тебешир са отбелязвали дните, прекарани в плен. От 5 март до 2 април.

Имах само половин метър пространство. Спях изправен. Завързах се ето тук с шала си, за да не падам. Прекарах 25 дни и нощи в тази позиция. Но си повтарях, че съм длъжен да оцелея - заради дъщеря ми и внучките ми, разказва Никола Климчук, жител на Яхидне.

Какъв е животът в бомбоубежищата и как украинците не губят надежда (ВИДЕО)

Никола не смеел да помръдне, за да не стъпче някого. В помещението имало между 40 и 50 деца. Най-малкото - бебе на 2 месеца. Веднъж дневно им разрешавали да си сготвят нещо - селото било добре снабдено с провизии и имало дори за пленниците. Но в останалото време страхът и безизходицата витаели във въздуха.

Не ни даваха да излизаме, не ни даваха да отидем дори до тоалетна. А понякога руските войници решаваха да вземат някого от нас и да го използват като човешки щит, разказва Никола Климчук, жител на Яхидне.

Най-страшните спомени за Никола ще останат тези, в които починалите в мазето хора не били изнасяни. Понякога с дни.

Сега жителите на Яхидне са на свобода, повечето от тях са заминали за други части на Украйна. Някои не са сигурни, че някога изобщо ще се завърнат в родното си село.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадъчни води заляха мазета във Варна
Отпадъчни води заляха мазета във Варна
Прокуратурата се самосезира за ударения турски шофьор на АМ "Тракия"
Прокуратурата се самосезира за ударения турски шофьор на АМ "Тракия"