НОВИНИ

Димо Гяуров: Оказването на военна помощ на Украйна няма да въвлече България във война

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 08.04.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Оказването на военна помощ на Украйна по никакъв начин няма да въвлече България във война", заяви в "Денят започва" Димо Гяуров, бивш началник на Националната разузнавателна служба, експерт по международни отношения и отбрана.

По думите му решението дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата би трябвало да се вземе след много сериозен политически анализ от управляващата коалиция.

"Отношенията с Русия са до толкова обтегнати, че едва ли обявяването ѝ за персона нон грата ще влоши положението. Това не означава скъсване на отношенията, а е понижаване на ранга на представителството на двете държави, защото и нашият посланик там не би могъл да се върне в Москва. Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране", допълни Димо Гяуров.

Според него това не са нейни самосиндикални действия, а са резултат от указания, дадени от Кремъл.

"Те се вписват в редица действия от Москва през последните няколко години. Като например отричането на българския произход на славянската азбука, обявяването на Св. св. Кирил и Методий за македонци, православната дъга. По въпроса с Митрофанова гледам като продължение на система от действия, които целят да обидят България и българския народ и да демонстрират губернаторско отношение", коментира Димо Гяуров.

Той подчерта, че няма да се изпрати военна помощ на Украйна, защото спецификата на коалицията, която управлява в момента, няма да го разреши.

"От една страна всички държави членки на НАТО и целият Европейски съюз с официално решение помагат военно на Украйна. От друга страна уставът на ООН изрично постановява, че подпомагането на нападната и застрашена държава не е поведение водещо до война. Така че никакви подобни съмнения у нас не би трябвало да има", каза още Димо Гяуров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора от Лвов, след седмици пътуване, намериха грижа и подкрепа в Италия (Снимки)
Хора от Лвов, след седмици пътуване, намериха грижа и подкрепа в Италия (Снимки)
Кирил Петков: С "Джемкорп" подписахме писмо за намерение за инвестиции
Кирил Петков: С "Джемкорп" подписахме писмо за намерение за инвестиции