НОВИНИ

Протест заради лошото състояние на пътищата пред НС - камиони блокираха пътя

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
11:22, 08.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьорите на тежкотоварни камиони у нас за втори ден протестираха заради лошото състояние на пътищата. Този път - пред Народното събрание. Темата отново стана повод и за напрежение в парламента - коалиционните партньори спориха за парите, нужни за ремонти и подръжка на пътищата в страната.

Премиерът Кирил Петков и регионалният министър Гроздан Караджов се срещнаха с протестиращите.

"Аз нямам повече инструменти, с които да влияя. Това е също политическо плиткоумие. Смятам, че има целенасочено блокиране. Това, което виждам в останалото е, че републиканската пътна мрежа е заложник на избора на шеф на БНБ, което е недопустимо", каза регионалният министър.

"Очакваме в най-скоро време да бъде решено санирането на тези договори, но заедно с контролен механизъм, за да сме сигурни, че парите, които българския данъкоплатец плаща не отиват в нечий джоб", добави премиерът Петков.

Така парите за пътищата отново доведоха до напрежение в парламента. Споровете - отново между коалиционните партньори. От Има такъв народ попитаха премиера дали е съгласен депутатите да разрешат плащанията за ремонтите на пътищата.

"Държавата от 6 месеца е блокирана, не се строи нито един метър път, не се оправя нито една дупка", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

"Едните са законни, където истински дейности по поддръжката бяха направени, За съжаление друите дейности бяха незаконни", отговори му премиерът.

Но именно по предложение на "Продължаваме промяната отпадна разглеждането днес в парламента на възможността за плащания към фирми за ремонти и поддръжка на пътища. Това ядоса партньорите им от ИТН, които напуснаха залата.

"Спечелилата най-много гласове политическа сила бламира собствения си министър-председател", каза Тошко Йорданов.

Представители на протестиращите влязоха в парламента за среща с депутатите и се срещнаха с представители на различните партии.

Експерт: До кога българската пътна безопасност ще бъде заложник на интриги в парламента?

"Ще бъде гласувано решението, ще видим, и комисиите да излязат с доклади", отговори председателят на парламента Никола Минчев.

Стигна се и до словесен сблъсък между управляващите от "Продължаваме промяната" и опозицията от ГЕРБ-СДС.

"Който и от нас да е министър щеше вече да е разплатил тези договори. Вземете си оправете правителството и коялиционните отношения", призова Николай Нанков от ГЕРБ-СДС.

Проблемът не може да се прехвърля към парламента, отговори Константин Бачийски от ПП.

Шофьори на тирове излязоха на протест заради лошо състояние на обходен път

По-късно премиерът разговаря с малцината останали протестиращи.

"Очакваме в най-скоро време да бъде решено санирането на тези договори, но заедно с контролен механизъм, за да сме сигурни, че парите, които българския данъкоплатец плаща не отиват в нечий джоб", каза Петков.

А след срещата с депутати, представителите на транспортния бранш обясниха, че остава неясно кога ще се намери решение.

"Ние сме тук, за да се реши въпроса с лошите пътища и поддръжката", заяви Дарян Десподов, Сдружение "Малки и средни превозвачи".

"Проблемът остава, решение не се знае кога ще бъде намерено и дали ще бъде намерено. Имаме обещания, но никой от политиците вътре, от всички политически групи, не пое конкретен ангажимент", обясни Диана Русинова – председател на Европейския център за транспортни политики.

Готови са за нови протести заедно със строителния бранш.

По темата работиха: Св. Костадинов, М. Кирова, В. Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите по футбол с победа срещу Андора на старта на турнира на УЕФА
Юношите по футбол с победа срещу Андора на старта на турнира на УЕФА
Петков за заплахата към Каримански: Със сигурност са мутренски похвати
Петков за заплахата към Каримански: Със сигурност са мутренски похвати