НОВИНИ

Десетки жертви след ракетна атака на жп гарата в Краматорск

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:27, 08.04.2022 (обновена)
7752
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

50 души загинаха и десетки са ранени при руска ракетна атака срещу гарата в град Краматорск, обявиха украински представители. Москва отрича да е извършвала нападението. Според руската армия случаят е украинска провокация. По време на удара на гарата е имало хиляди хора, чакащи да се евакуират.

Словакия е предоставила на Украйна система за въздушна защита С 300. Според властите в страната това не означва въвличане на Братислава във военния конфликт.

Краматорск е важен център за евакуация от Източна Украйна. Тук са убити цивилни, които са се опитвали да избягат с влак. Губернаторът на Донецка област обвини руските сили, че са атакували гарата с касетъчни боеприпаси.

Пред гарата е паднала част от руска ракета с надпис "За децата". Според министерството на отбраната на Русия подобни тактически ракети се използват само от украинската армия.

Много от ранените са между живота и смъртта в болници в района.

Зеленски в Бородянка: Тук има много повече жертви, отколкото в Буча

На гарата не имало войници, реагира украинският президент Зеленски.

"Това е обикновена гара. Хората се събират там, за да чакат влак и да се евакуират на безопасна територия", заяви Володимир Зеленски.

Високопоставени европейски представители осъдиха нападението.

"Категорично осъждам безразборната атака срещу железопътната гара в Краматорск, извършена от Русия, при която загинаха десетки хора и много повече бяха ранени. Това е още един опит да се затворят пътищата за бягство от тази неоправдана война", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността.

В Чернигов разчистват руините след руските атаки. Един от свидетелите на руското нашествие в града е свещеник, който представи своя разказ за събитията от последните дни.

Словакия е предоставила на Украйна система за въздушна защита С 300. Според словашкия премиер Едуард Хегер това не означава, че Братислава е станала страна в конфликта.

Русия е понесла значителни загуби в Украйна, заяви за британски телевизионен канал говорителат на Кремъл Дмитрий Песков. Москва не уточнява размера на загубите. Според последните официални данни от 29 март, загиналите руски войници са 1351. Според западните лидери убитите руски военни са между 7000 и 15 000.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и топло за сезона време днес
Слънчево и топло за сезона време днес
Отпадъчни води заляха мазета във Варна
Отпадъчни води заляха мазета във Варна