НОВИНИ

Честа практика ли е корупцията по пътищата у нас и в Европа?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:34, 08.04.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Софийската окръжна прокуратура се самосезира, след като беше разпространено видео, което показва как български полицай удря шамар на турски шофьор, който твърди, че преди това полицаят му е поискал подкуп. До 10 дни трябва да приключи и проверката от МВР по случая от магистрала „Тракия“. Изолиран ли е той или пък честа практика? Андрей Кючуков разговаря с шофьори, които разказват за проверките у нас и в Европа.

Учтива молба за почерпка с кафе е най-честият начин за изнудване от страна на служители на реда по пътищата у нас.

Шофьори споделят, че подобни схеми съществуват и в някои близки до България държави. Те обаче признават, че ако спазват правилата, това няма как да се случи. Ето повече за проверката ни с колегите от Благоевград на граничните пунктове "Дунав мост" и "Кулата" и действията на властите.

Дирекция "Вътрешна сигурност" на Софийската окръжна прокуратура вече проверява случая с ударения турски шофьор. От изключително значение за разследващите ще бъде разпита на турския шофьор.

"От интервю на турския гражданин разбрахме, че той ще пътува за Германия, искаме да използваме възможността, тръгвайки за Германия да остане в България, да бъде разпитан от нашите колеги", коментира Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

А чужди шофьори, които пътуват през страната ни, споделят различни случаи. Осман и Мухарем от Турция са категорични, че никога през 25-годишния им стаж по българските пътища не им е искан подкуп под формата на пари от полицаи.

„Пари не са ми искали никога, но понякога полицаите са искали да ги черпя с кафе. И аз съм го правил", заяви Осман.

„Когато не нарушаваш правилата, никой не те спира. Ако нарушиш нещо обаче, започва една такава схема. Подобни схеми сме срещали и в Русия, и в Украйна", каза Мухарем.

Иван от Стара Загора е обиколил 24 държави с камиона си през последните 6 години. Освен в България, знае и за намеци за рушвети в Румъния. За искани подкупи под различна форма по балканските пътища разказват и други шофьори.

"В Румъния съм чувал, че има такива работи. Примерно, ако те хванат да изпреварваш, нещо такова, но не винаги. Там има някаква граница, докато нашата държава, нищо не е като хората", каза Иван.

"В Румъния по кантарите, ако сме пренатоварени, и много често тук на юг от София, на път за Кулата... казват, че има традиция, да ги почерпим кафе", каза Сергей.

Шофьорите обаче коментират, че особено в Западна Европа контролът е далеч по-сериозен, но не са попадали на търсещи почерпка полицаи. По-вероятно е нарушителите да получат солидна глоба и да останат без книжка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък между ЦСКА и Левски в първия кръг от плейофите
Сблъсък между ЦСКА и Левски в първия кръг от плейофите
Националите до 20 години сразиха Дания по пътя към Евро 22
Националите до 20 години сразиха Дания по пътя към Евро 22