НОВИНИ

Кой е Еманюел Макрон?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:52, 08.04.2022
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На последната права на изборите за президент на Фрация развръзката от първия тур изглежда се заплита. В последните прочувания, огласени преди само три часа разликата между Еманюел Макрон и Марин льо Пен е само 2%, като Макрон е с 26 процента, а Льо Пен - с 24 на сто.

Кой е Еманюел Макрон?

Нетипичен, амбициозен, натрупал лично състояние като инвестиционен банкер в банка Ротшилд, бивш министър в социалистическо правителство - Еманюел Макрон тръгва по свой път през 2016-та. Основава своя центристка партия "Република, напред". Обяви последен кандидатурата си за президентските избори тази година. Проучванията му дават победен резултат от 54% за втори мандат.

Еманюел Макрон побеждава лесно крайнодясната Марин Льо Пен на втория тур на изборите през 2017 г. със 66 процента от гласовете. Стратегията му е да застане извън традиционните партии. Става президент на 39 години и е най-младият държавен глава на Франция в Петата република.

"Това доверие ме задължава да не ви разочаровам, да бъда на висотата на това предизвикателство и да пренеса през следващите пет години вашето вдъхновение", каза той в изборната нощ през 2017 г.

Женен е за Брижит Макрон, с 24 години по-възрастна от него. Тя е негова бивша учителка по френски в гимназията и го следва в Париж, когато той напуска родния им град Амиен. Оттогава са неразделни.

Още като министър на икономиката атакува един от стълбовете на френския социален модел - 35-часовата работна седмица. Макрон смята, че тя е твърде къса за младите французи. Като президент се захваща с тежка задача - реформа в скъпата и сложна пенсионна система на Франция и повишаването на възрастта за пенсия от 62 на 65 години. Изоставя проекта си след като среща гнева на синдикатите и стачките на работещите.

Намалява безработицата, но и се изправя пред ново социално явление - "жълтите жилетки", които заляха с протеста си френските градове през 2018 г. срещу повишаването на цената на горивата. Сред широките слоеве от населението той е "президентът на богатите".

Всичко това обаче е преди предизвикателството без прецедент - пандемията от ковид.

"Ние сме във война. Врагът е тук, невидим и недосегаем и той напредва. И това изисква нашата обща мобилизация", каза Макрон в началото на пандемията.

Макрон втвърди тона към неваксинираните французи

Правителството затяга мерките, от които немалко французи са недоволни, особено от задължителната ваксинация за медицинския персонал. Но Макрон и този път устоява.

Войната в Украйна засили позициите му в обществото. Опитите му да помогне за решаване на кризата са многобройни. Среща се лично с Путин, често говори по телефона с руския и с украинския президент.

Макрон е разговарял с Путин и Зеленски, договорили са се за защита на ядрените централи в Украйна

Макрон защитава неуморно интересите на Франция в Европейския съюз. Някои дори съзряха в него наследник на оттеглилата се германска канцлерка Ангела Меркел на европейската сцена. Именно френско-германската ос ражда идеята за създаване на огромен по размерите си финансов фонд за възстановяване и развитие, който икономически да спаси Европа от последиците от пандемията.

Френският президент е застъпник и на идеята за европейската автономия в областта на отбраната и на по-малко зависимост от Съединените щати. Макрон вечеря със семейство Тръмп на Айфеловата кула, но месеци след бляскавия прием редица проблеми поставиха пред изпитание двустранните отношения - иранската ядрена сделка, американските военни в Сирия, климатичните промени.

САЩ, Великобритания и Австралия обединяват сили с пакт за сигурност

Изпитание в отношенията с Джо Байдън пък стана пактът за сигурност АУКУС между Съединените щати, Австралия и Великобритания, от който Франция се почувства предадена и унизена, след като Канбера разтрогна договор с Париж за 66 милиарда долара.

На сънародниците си Макрон обеща по-силна и по-независима Франция, ако спечели втори мандат.

"Знам защо се боря, за какви ценности се боря като кандидат и за какви ценности съм се борил като президент. Знам за каква Франция се боря в Европа", заяви той.

СУПЕРМЕСЕЦ НА ИЗБОРИ В ЕВРОПА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маклейн Уорд оглави класирането на Световната купа по прескачане на препятствия
Маклейн Уорд оглави класирането на Световната купа по прескачане на препятствия
От нашите пратеници: Франция преди първия тур - Макрон с минимална преднина пред Льо Пен
От нашите пратеници: Франция преди първия тур - Макрон с минимална преднина пред Льо Пен