НОВИНИ

Макрон втвърди тона към неваксинираните французи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:12, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята да "направи труден живота на неваксинираните".

В първото си интервю за годината пред френското издание "Паризиен" той подчертава, че няма как да ги накара да се имунизират насила, но от 15 януари хората без ваксина няма да могат да ходят на ресторант, кафе, кино или театър.

Политическите му опоненти обаче определиха езика, който използва в интервюто, като неподходящ за президент. Критиците на Макрон отляво и отдясно окачествиха коментарите му като ужасни и го обвиниха, че разделя нацията.

Говорителят на френското правителство защити позицията на президента и коментира, че гневът срещу неваксинираните е по-силен от думите на Макрон.

Коментарите последваха отлагането на ваксинационния сертификат. Очакваше се френският парламент да гласува проектозакона тази седмица, но това беше осуетено след мощен отпор на противниците на ваксините и след като няколко депутати съобщиха, че са получили смъртни заплахи.

Франция е сред страните с най-голям дял имунизирани срещу COVID-19. Почти 90% от французите над 12-годишна възраст са с две дози.

За достъп до обществени места в страната се изисква документ за ваксинация или негативен тест. Правителството обаче иска да премахне втората възможност на фона на бързото разпространението на вариантите Омикрон и Делта.

Пред "Паризиен" Еманюел Макрон отбелязва, че има желание да се кандидатира за втори мандат, но добавя, че ще обяви решението си, когато му дойде времето, а сега иска да се концентрира върху управлението на здравната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея е извършила ново ракетно изпитание
Северна Корея е извършила ново ракетно изпитание
Очаква се депутатите отново да обсъдят влизане със зелен сертификат в НС
Очаква се депутатите отново да обсъдят влизане със зелен сертификат в НС