НОВИНИ

ЕС забрани вредни мастила за татуировки и постоянен грим

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:41, 04.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Европа
Слушай новината

Решението беше одобрено преди година и половина, но влиза в сила днес. Не се очаква цените на тези услуги да се повишат, но във Франция и Белгия има много недоволни от мярката.

В боите за татуировки се съдържат химикали, които биха могли да увредят здравето - да причинят рак, репродуктивни проблеми, алергии и кожни раздразнения. Ето защо Брюксел забранява от днес употребата на много съставки.

"Определени химикали, съдържащи се в мастилото за татуировки могат да застрашат здравето, затова Комисията одобри забрана за определени опасни вещества", заяви Соня Господинова, говорител на Европейската комисия.

Забраната важи за 4000 съставки, които според хората в бранша, се съдържат практически във всички най- популярни бои, използвани за татуиране.

ЕС ограничава употребата на повече от 4000 опасни химически вещества

"Нашата позиция за този глупав закон е, че ще се борим срещу него", заяви Сирил Овил, президент на Национален съюз на татуистите във Франция.

Забраната идва в момент, когато заетите в този бранш изпитват огромни трудности заради постоянното затваряне заради COVID-19.

"Това е като да забраниш брашното в пекарните, толкова е глупаво. Ако нямаме бои и мастило, с какво ще работим", заяви Сирил Овил, президент на Национален съюз на татуистите във Франция.

Мнозина са поръчали заместители и бои, отговарящи на новите изисквания, но те така и не са дошли заради цялостното забавяне на доставките заради коронакризата. Лабораториите, които трябва да тестват веществата, също са заети приоритетно с ковид тестове.

Клиентите също са недоволни.

"Слагат толкова вредни за здравето неща в храните, а после решават да се захванат с татуировките и бои, които се използват от 30 години и за които има опит и познания", заяви Ан Кайен, клиент на студио за татуировки в Белгия.

Еврокомисията отвръща, че здравето на хората е приоритет и решението е взето преди година, така че периодът за подготовка е бил достатъчно дълъг. За някои собственици на студиа за татуировки обаче това е краят на бизнеса им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" в сряда: Депутатите се връщат на работа
"Денят започва" в сряда: Депутатите се връщат на работа
Ериксен шокира: Бях мъртъв за 5 минути (Видео)
Ериксен шокира: Бях мъртъв за 5 минути (Видео)