НОВИНИ

Лесно ли се влиза в търговски център или заведение в София без сертификат?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:27, 04.01.2022
8911
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Броят на заболелите в София расте, от началото на годината столицата е в тъмночервената зона. 14-дневната заболеваемост в София-град към днешна дата е 539/100 000 души. Започва да се усеща и недостигът и на легла.

По последни данни в столицата са разкрити общо 1507 легла за лечение на COVID-19.

1260 от тях са за пациенти в неусложнено състояние, а останалите 247 за интензивни лечение. 81% от интензивните легла са заети. Това означава, че в столицата има 48 свободни реанимационни легла за лечение на пациенти с коронавирус. По данни на Столичната РЗИ 58% от леглата за лечение на пациенти в неусложнено състояние са заети.

Заради усложнената ситуация днес заседава и общинският щаб. На срещата се реши, че контролът по спазване на противоепидемичните мерки ще бъде засилен. Друго решение е възобновяването на изнесените имунизационни пунктове в София, на места дори се образуваха опашки.

Разкриват допълнителни COVID легла в София, 81% от интензивните са заети

От днес вече работят пунктовете за ваксинации в 7 ДКЦ и на метростанциите „НДК“ и „Софийски университет“. А от уикенда се възстановява и работата на ваксинационни пунктове в моловете.

От БНТ направихме експеримент лесно ли се влиза в търговски център или заведение без сертификат - вижте във видеото какво показа нашата напълно импровизирана проверка.

Първото заведение, в което влизаме, е на самообслужване и персонала иска зелен сертификат още при поръчването. Проверява се на око, без да се използва приложението за валидност на сертификатите.

В следващото заведение, отново за хранене, но със сервитьори донесоха меню, но никой не провери за сертификат и поръчката беше изпълнена.

Опитваме се да влезем и в едни от столичните молове без представянето на зелен сертификат. Влизаме през паркинга. Охраната проверява само единия вход към ескалаторите, а от другия хората влизат без контрол. За 4 секунди сме в търговския център.

Охраната ни обясни още, че след като човек каже, че отива до супермаркета или до банков офис, той няма право да го спира. Работата на полицията била да проверява дали човекът влиза и в други магазини. Полиция в мола обаче не видяхме. Но пък хората масово носеха маски.

Маски се носят и в градския транспорт, като най-често наредбата нарушават ученици и студенти. От утре от общината засилват проверките и контрола за спазване на въведените противоепидемични мерки

"Ще засилим контрола за спазване на мерките, такива каквито ги има, носене на маски най-вече в градския транспорт и на публични места. Знаете, Софийска Община помага с проверките с нашите служби, също така подготовката на общинските болници, за да сме сигурни, че ще могат да се справят и с тази вълна", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От днес отново работят ваксинационните пунктове в метрото. На метростанция "Софийски университет" през целия ден имаше опашка.

Училищата и детските градини продължават да работят, както до сега, защото се оказа, че децата не са преносители, каза още столичния кмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас и Варна ще приемат мачове от ЕвроВолей 2023
Бургас и Варна ще приемат мачове от ЕвроВолей 2023
Тече подготовка за среща между Кирил Петков и бъдещия премиер на РСМ
Тече подготовка за среща между Кирил Петков и бъдещия премиер на РСМ