НОВИНИ

ББР с нова програма за 60 млн. лева в подкрепа на туризма

Николай Минков
от Николай Минков
19:04, 04.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Бизнес
Слушай новината

Българската банка за развитие отпуска две нови кредитни линии за 60 милиона лева, с които да се помогне на туристическите фирми и представители на бранша. Меморандумът беше подписан в Министерството на туризма - лихвата по кредитите ще бъде 2,8%. Те ще бъдат давани с гратисен период от 12 месеца за ресторантьорите и 18 месеца за хотелиерите.

Между 500 000 и 750 000 лв. варира таванът на кредитите за микро, малки и средни фирми в туристическия сектор в зависимост от техния персонал.

Ресторантьори и хотелиери могат да се възползват от 3 вида кредити, като е предвидена възможност за финансиране и на фирми с просрочени задължения до 90 дни. Рефинансираните могат да бъдат разсрочени до две години като се облекчат погасителните вноски.

"Виждате съвсем ясно, че ние сме се насочили точно към проблема, който сме идентифицирали в туризъма, т.е. един от най-засегнатите сектори от ковид кризата, липсата на оборотни средства и именно там се опитваме да помогнем", каза Владимир Георгиев - изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Според министъра на туризма подкрепата на Банката за развитие за засегнатия от пандемията сектор, е знак за политиката, която ще води новото управление към бизнеса.

"Искам да поздравя ръководството на ББР за това, че те наистина връщат банката към нейните устои и към това, което беше предвидено тя да прави, когато беше създадена. Спомняте си, когато тя беше създадена, нейната основна задача беше да подпомага и финансира малкия, средния и дребния бизнес. Впоследствие обаче тя се превърна в обслужваща банка на няколко едри котарака", каза Христо Проданов - министър на туризма.

Министърът на иновациите и растежа разкри бъдещите мерки които разработва ББР и неговия екип.

"Следва мярка в посока земеделие. Предстои от оперативната програма също да създадем нов продукт относно енергийна ефективност, който ще бъде около 130 млн. лв., така че работим много активно за подкрепа на българската икономика", каза Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа.

ББР е договорила кредити за над 388 млн. лв. по Гаранционната програма, става ясно от декемврийския бюлетин на финансовата институция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донарума е поредният заразен в ПСЖ
Донарума е поредният заразен в ПСЖ
Бойко Рашков даде показания по делото за строежа на "Хемус" (ОБЗОР)
Бойко Рашков даде показания по делото за строежа на "Хемус" (ОБЗОР)