НОВИНИ

Енергийният министър: Няма да допуснем спекулации за фалити и спиране на топлоподаването

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 04.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Александър Николов даде брифинг по повод взетото решение на КЕВР за повишаване цената на газа.

Поради това, че повишението на цените е толкова рязко Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар, каза той.

Т.е. рискове за дружества, свързани с топлоснабдяване на цялата територия на страната, ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон. Спекулации относно фалити и спиране на топлоподаване по време на отоплителния сезон, няма да бъдат допуснати, категоричен е министърът.

На искането на бизнеса за компенсиране 75% от консумирания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, той заяви, че се наблюдава рязък спад на цената на електроенергията, поради което на този етап не се обмисля промяна в схемата.

КЕВР си спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълнява подадените заявления на 10 декември от страна на "Булгаргаз", обясни министър Николов.

Факторите и ценовите компоненти, от които зависи природният газ в България, включват динамика на цените на петрол поради доставките от количества от Азербайджан, които за съжаление са далеч от договорните, динамика на цените на европейските газови пазари и съответните наличните количества, които да се теглят от хранилището в Чирен. Всички тези компоненти в цените трябва да бъдат управлявани според възможностите и решенията на "Булгаргаз".

Министерството на енергетиката е възложило да се направи преглед на съответните политики на управление на "Булгаргаз" и на енергийния холдинг.

В краткосрочен план понижението, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари.

В средносрочен и дългосрочен план продължават усилията на високо административно ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан, каза Николов. Възложено е да се разгледат причината за забавяне на проектите за разширяване на капацитетите в Чирен.

Гледайте целия брифинг тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови заразени в Байерн (Мюнхен), Кимих се върна към тренировките
Нови заразени в Байерн (Мюнхен), Кимих се върна към тренировките
Влъхова пред Шифрин след първия манш на слалома в Загреб
Влъхова пред Шифрин след първия манш на слалома в Загреб