НОВИНИ

Министерство на финансите няма да увеличава компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:42, 04.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Министерството на финансите ще настоява да бъдат запазени компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока, такива каквито са в момента. Това обяви вицепремиерът Асен Василев. По думите му те са изработени така, че да стимулират компаниите да бъдат по-ефективни и е разумно да бъде запазен таван на помощта. Въпреки това ще бъде проведена среща с бизнеса, както и ще бъде представен проблема пред бюджетната и енергийна комисии в Народното събрание. Василев обяви още, че до десет дни се очаква да бъде готов проекта за бюджет 2022 г.

Асен Василев: Бюджет 2022 ще бъде внесен в НС до края на януари

Две от политиките, които със сигурност ще бъдат заложени в бюджет 2022, който ще бъде приет до края на февруари са за инфраструктура и за лечение на ковид. За справяне с пандемията ще бъдат отпуснати между 2 и 3 млрд. а в Бюджета на агенция пътна инфраструктура се предвижда да бъдат заложени 1 млрд. и 200 млн. лева. Останалите програми ще бъдат въведени в бюджет с актуализация, която се очаква в средата на годината. Тогава ще приключат и преговорите с коалиционните партньори обясниха от министерството на финансите.

Министерството на финансите обмисля да предложи по-висока минимална работна заплата от 710 лева в бюджета за тази година.

"По принцип промяна на основни параметри като промяна на работна заплата, минимална работна заплата са винаги свързани с бюджетната процедура, защото те трябва да бъдат остойностени в разходната и приходната част на бюджета", каза министър Василев.

Предстои бюджетът да бъде обсъден на тристранка със социалните партньори, приет на Министерския съвет и внесен в Народното събрание до месец.

"Това, което сме заложили с коалиционните партньори, е до 31 юни да заложим изцяло нов модел за пенсионната система, който да отговаря на различните искания на пенсионери, работодатели и профсъюзи. Така че този модел да бъде по-честен", заяви Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

По думите му не се обмисля промяна на помощите за бизнеса, както и отпадането на тавана на компенсациите за мегаватчас.

"Ако един бизнес работи събота и неделя и не ползва пикова електроенергия през седмицата, това значително може да намали неговото потребление. Точно затова и дизайнът на мярката е такъв, че да насърчи бизнеса да бъдат малко по-гъвкави в използването на електроенергията и в рамките на деня", Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Вицепремиерът похвали и дейността на НАП, които са отчели допълнителни приходи над тези, идващи от инфлация и растеж на икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от НАТО ще заседават извънредно в петък
Външните министри от НАТО ще заседават извънредно в петък
Пандемичен комитет ще контролира противоепидемичните мерки
Пандемичен комитет ще контролира противоепидемичните мерки