НОВИНИ

Бойко Рашков даде показания по делото за строежа на "Хемус" (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:00, 04.01.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Разпит на вътрешния министър в първия работен ден на годината. Бойко Рашков даде показания като свидетел по делото за авансовите плащания на магистрала "Хемус". Според Рашков между 30 и 40% от парите вместо за строителство са отивали към партия ГЕРБ. Бившите управляващи обвиниха Рашков в лъжа и го дават на съд. От прокуратурата съобщиха, че по време на разпита свидетелят не е посочил конкретика и определил изказванията си пред националното радио като политически.

"Хем писаха "шат", обаче не е било "шат". Шат на патката главата".

С тези думи вътрешният министър излезе от прокуратурата след разпита. Бойко Рашков обясни, че както всеки, така и той се е отзовал на призовката. Нямал никакви притеснения да отговори на въпросите и бил провел сериозен разговор с наблюдаващия прокурор.

"И на практика съм казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни ЛОТ-ове на автомагистрала "Хемус", не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства, да кажем от 50 или от 60 милиона или 70 - 80, толкова - колкото авансово са превеждани на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни между 30 и 40% от тях, които са насочвани към една политическа партия. Коя е тя? - Прокуратурата поиска да им я кажа и аз им я казах днес - това е политическата партия ГЕРБ", заяви вътрешният министър.

Според Рашков доказателства за твърденията му трябвало да събере прокуратурата. Той обясни още, че в държавното обвинение се занимавали само с парите за строителството на ЛОТ 5 от автомагистрала "Хемус".

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ "Хемус"

"Но същевременно не обръща внимание на няколко други материала, които са били предмет на проверка в друга наша служба, приключени са и са изпратени в прокуратурата със становище да се образува и започне наказателно досъдебно производство. До момента, от началото на месец декември, до днешен ден нямаме отговор от прокуратурата дали - взела ли е решение и какво е то".

"Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако се задълбоча съвсем, тази информация, цялата, ще отиде към Борисов. А Борисов, нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура", заяви Бойко Рашков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ББР с нова програма за 60 млн. лева в подкрепа на туризма
ББР с нова програма за 60 млн. лева в подкрепа на туризма
Влъхова изпревари Шифрин и спечели слалома в Загреб
Влъхова изпревари Шифрин и спечели слалома в Загреб