НОВИНИ

"Булгаргаз" може да предложи поевтиняване на газа с 32%, но при условие

Николай Минков
от Николай Минков
19:10, 04.01.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Бизнес
Слушай новината

"Булгаргаз" може да предложи с 32% по-ниска прогнозна цена на газа за февруари спрямо утвърдената за този месец, ако до 10 януари се запазят настоящите ценови нива на европейските пазари от 65 евро за мегаватчас. Това става ясно от съобщение на държавния доставчик.

Настоящите по-ниски котировки на природния газ на европейските хъбове, топлото време и ниската консумация вероятно ще се отразят и на цената на синьото гориво надолу през февруари. Това прогнозира министърът на енергетиката Александър Николов. Колкото до искането на бизнеса да падне таванът на държавната помощ заради по-скъпия борсов ток, той заяви, че на този етап това желание няма да бъде удовлетворено.

Според "Булгаргаз", ако до 10 януари се запазят настоящите цени на европейските пазари от 65 евро за мегаватчас, може през февруари да се заложи поевтиняване на газа с 32 на сто. Според кмета на София топлофикациите и в частност столичната, трупат огромни загуби заради драстичния скок на синьото гориво през януари и невъзможността да се компенсира цената заради мораториума върху парното за бита. Тя призова държавата за намеса.

"От 1 януари отново, и то с 30% се покачи цената на газа. Това за много от нашите дружества е наистина изключително тежко, както за "Топлофикация София", която продава на цени от 47 лева за газ, а купува за 133 лева за газ вече. Аз съм поискала още преди Нова година среща с министър-председателя", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Енергийният министър обясни, че се разработва механизмът, по който топлофикациите и газоразпределителните дружества ще получат компенсациите, за които са отделени 200 млн. лв. Сумата ще бъде актуализирана, ако е необходимо.

"Спекулации относно фалити и спиране на топлоподаване по време на отоплителен сезон няма да бъдат допуснати. Понижението, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари", заяви Александър Николов, министър на енергетиката.

Бизнесът пък разпространи отворено писмо, в което настояват за спешна среща с премиера, за да се промени схемата на държавната помощ за фирмите заради скъпия индустриален ток и отпадане на тавана от 30%.

"Този таван не компенсира почти в никаква степен огромните разходи за електрическа енергия. Това, което ние предлагаме е тази компенсация да я има докато има този драстичен скок в стойността на електрическата енергия, ние предвиждаме това да бъде до края на първото тримесечие на тази година", заяви Добри Митрев, председател на БСК.

Енергийният министър обясни, че няма да се променя схемата, тъй като през последните седмици цените на борсата рязко падат, а не всички фирми имат енергоемки производства, поради което трябва да има диференциация на помощта.

"Относно цените на електроенергия - липсата на контрол на разходите и липсата на споделена отговорност с бизнеса и предприемачите създава възможност и потенциален риск от спекулации. Шоковото поскъпване, което очакваше бизнесът, надхвърлящи 700 лв., за момента не е факт", коментира Александър Николов - министър на енергетиката.

Днес пиковата цена на борсата бе 375 лв. за мегаватчас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създателката на "Теранос" призната за виновна - излъгала инвеститори за кръвни тестове
Създателката на "Теранос" призната за виновна - излъгала инвеститори за кръвни тестове
Донарума е поредният заразен в ПСЖ
Донарума е поредният заразен в ПСЖ