НОВИНИ

Тече подготовка за среща между Кирил Петков и бъдещия премиер на РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
19:34, 04.01.2022
Чете се за: 05:32 мин.
По света
Слушай новината

Активна подготовка за предстоящата срещата между Кирил Петков и бъдещия премиер на Република Северна Македония Димитър Ковaчевски.

Външнополитическият съветник на Петков Весела Чернева е била в Скопие с тази цел, съобщиха за "По света и у нас" от Министерския съвет.

Дни преди Консултативния съвет за национална сигурност при президента по въпроса за Скопие експерти предупреждават, че все още няма никакъв прогрес в работата на Съвместната историческа комисия.

Новината за посещението на Весела Чернева в Скопие, потвърдена за БНТ, маркира активната фаза в усилията на кабинета да активизира диалога със Скопие.

Предстоящата среща между българския министър-председател и Димитър Ковачевски, който в средата на януари трябва да положи клетва като премиер на Република Северна Македония, трябва да надгради българската позиция към Скопие. Поне такива са очакванията на Кирил Петков.

Петков вече заяви, че ще бъдат създадени комисии за съвместно развитие на икономическите и бизнес отношения, културата и туризма. Така както е записано в Договора за приятелство и добросъседство и в Коалиционното споразумение на управляващите.

Експерти обаче предупреждават: в Скопие все още няма воля за разрешаване на натрупаните с десетилетия проблеми около историята и правата на хората с българско самосъзнание.

Весела Чернева е била в Скопие на 2 януари по директна заповед на Кирил Петков. Двете страни подготвят срещата Петков - Ковачевски, която анонсира самият Петков с идеята за надграждане на българската позиция към Скопие.

"Новият македонски премиер трябва да дойде в София, тъй като той има нерешени проблеми с България. Той желае членството на Скопие в ЕС", коментира доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека в БАН, Българска национална платформа.

На този фон продължава блокажът в работата на историческата комисия.

"Те искат някакъв вид бартерна сделка: те да се откажат от нещо, пък ние да се откажем от друго. Това е история. Не можеш да режеш като в месарницата и да кажеш: дайте ми шола, а тук дайте ми плешка. Историята е една", заяви проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия.

Експерти одобряват желанието за надграждане на българската позиция, но според тях ще е грешка промяна в позицията ни при липса на напредък в разговорите за историята.

"По никакъв начин не трябва да се отстъпва от нашите искания в областта на компетенциите на тази Смесена историческа комисия, тъй като тя на практика рефлектира и върху езика на омразата", заяви доц. Спас Ташев.

Българската позиция е известна още от 2019 г. чрез Рамкова позиция на Парламента. Беше повторена и в Протокол 5+1, анонсиран от президента Радев в Словения. А именно: спиране на езика на омразата, резултати от работата на историческата комисия, край на гоненията срещу българите в югозападната ни съседка.

"Те подписаха ли Договора за приятелство с България?" "Да, подписаха го". И казвам: "Какво е изпълнено от него?" "Ами нищо." Ние нямаме инструмент, с който да ги подбудим да изпълнят това, което е в тези пет точки", заяви проф. Иван Илчев.

Въпреки неизпълнението на Договора от 2017 г., очакванията и на Скопие са за нова динамика в двустранните разговори.

След Фейсбук публикациите на Слави Трифонов, в които настоя Скопие да спазва Договора за добросъседство, България да влезе в Шенген и да получи безвизов режим за Америка, коалиционните партньори препотвърдиха единството на българската позиция.

"За нас е важно с РСМ да развиваме много активни връзки както в областта на икономиката, така и в областта на науката и образованието, които са съседни и знаем, че едната област храни другата", заяви Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

"Ние не сме пазар, в който Македония да има страстното желание да влезе. Нямаме стратегическа политика. И новото правителство, за съжаление, продължава в същия дух. Те искат, ако може, това да се реши в рамките на 6 месеца. Е, няма да може да се реши", заяви проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия.

В коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ е записано, че коалицията ще запази единната ни позиция към Република Северна Македония.

Процесът по динамизиране на разговорите между двете страни се очаква да започне след средата на януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лесно ли се влиза в търговски център или заведение в София без сертификат?
Лесно ли се влиза в търговски център или заведение в София без сертификат?
Няма да има нови по-строги мерки заради Омикрон
Няма да има нови по-строги мерки заради Омикрон